Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Николай Николов: Водохващането от Петрохан ще бъде насочено към село Искрец

от БНТ
12:50, 17.08.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
заместник кмет своге водната криза решителната намеса държавата
Слушай новината

99 000 литра питейна вода в индивидуални пакети е осигурена за 12 000-те хиляди жители на Община Своге от резерва, обясниха на брифинг в Министерския съвет директорът на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и говорителят на кабинета Антон Кутев.

През механизъм на Националното сдружение на общините в Република България в помощта са се включили и общините Пловдив, Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Девин, Бачково. На 15 места в града се осигурява питейна вода и вода за битови нужди, която е сертифицирана. Властите на място работят по два варианта за осигуряване на вода: хидрогеолози съветват властите как изграденото водохващане под Петрохан да бъде насочено към село Искрец и да бъде увеличен обемът на река Студена. Очаква се това да даде резултат до един-два дни. Вторият вариант е да се свърже общината с подземно езеро в системата от 200 км пещери.

Николов обясни, че река Студена не е напълно изчезнала, но е с много намален дебит, като реката свършва в нищото, преди да излезе над земята в село Искрец. Подобен случай е имало в края на 70-те години, тогава водата се е възстановила след 48 часа.

40 тона риба ще бъдат унищожени от рибарниците в Своге.

Над 12 000 души в община Своге са без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля значително през последните две денонощия. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово.

Зам.-кмет на Своге за водната криза: Нужна е решителната намеса на държавата

По спешност трябва да се предприемат сондажи, правим всичко възможно, очакваме решителната намеса на държавата в лицето на ВиК-София-област, коментира по-рано днес пред БНТ заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Слънчево време с температури между 31° и 36°
Слънчево време с температури между 31° и 36°
Започва спешно обезопасяване на скалите край Античния театър в Пловдив
Започва спешно обезопасяване на скалите край Античния театър в Пловдив