НОВИНИ

Нов доклад: "Фронтекс" не е изпълнила отговорността си за правата на човека

нов доклад фронтекс изпълнила отговорността правата човека
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:34, 17.07.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Нов доклад на работната група за контрол на "Фронтекс" прави заключението, че Европейската агенция за гранична и брегова охрана не е изпълнила отговорността си относно правата на човека при защитата на външните граници на ЕС.

Докладът беше представен на заседание на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Според него, агенцията е била наясно с нарушенията на правата на човека като незаконни отблъсквания, които се извършват в страните от ЕС, но не е отговорила или реагирала на тези твърдения.

Изслушването на изпълнителния директор на агенцията през декември миналата година в комисията LIBE доведе пропукване на доверието между агенцията и комисията. Неотдавнашен доклад на Европейската сметна палата установи, че "Фронтекс" не е достатъчно ефективна в подпомагането на държавите-членки при опазването на външните граници на ЕС.

Одиторите стигнаха до заключението, че "Фронтекс" не е изпълнила в пълна степен мандата, който е получила през 2016 г. Те поставиха под съмнение способността ѝ да изпълнява ефективно новата оперативна роля, която ѝ е възложена.

Европейската комисия обаче изрази пълното си доверие в агенцията, след като проведено вътрешно разследване я оневини.

"Фронтекс" не изпълни задължението си да спазва високите стандарти за защита правата на човека по границите на ЕС и се нуждае от драстична реорганизация, коментира евродепутатът Тинеке Стрик (Зелените) - докладчик на работната група за контрол над "Фронтекс".

Работната група призова изпълнителния директор на "Фронтекс" незабавно да прекрати операциите в Унгария и да оцени операциите в Гърция. Групата обаче, е загубила доверие в настоящия изпълнителен директор и настоява управителният съвет на "Фронтекс" и ЕК да преразгледат позицията му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ангелов: Хиляди ваксини ще бъдат бракувани в края на юли
Проф. Ангелов: Хиляди ваксини ще бъдат бракувани в края на юли
Аварирал ТИР ограничава движението при "Детелината" на Шумен - Велики Преслав
Аварирал ТИР ограничава движението при "Детелината" на Шумен - Велики Преслав