НОВИНИ

Нов случай на насилие в детска ясла в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:37, 18.10.2021 (обновена)
10849
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Заплахи, психически и физически тормоз в детска ясла в София. Разкрива ги аудиозапис, който е направен от родители в 23-а ясла в квартал "Лозенец" още през лятото, но е разпространен сега. Едната медицинска сестра и детегледачката вече са отстранени от работа, а от дирекция "Здравеопазване" към Столичната община ще сезират прокуратурата по случая.

"Аз чувам и абсолютно разграничавам гласа на госпожата, която беше отговорна за групата на моето дете, чувам неговото име, чувам как го навикват и то без някаква основателна причина, чува се удар, това ми беше съвсем достатъчно", заяви Александра Янкулова - майка.

Проблемите в 23-а ясла не са от днес, твърдят родители и разказват за практиката малките деца да се затварят в отделна стая като наказание.

"Моята дъщеря взимаше плюшените си играчки и ги носеше в дрешника и ги затваряше и им казваше да стоят там. Това беше един от признаците. Една майка ми разказа, че детето ѝ е затворено там", заяви Стойка Стефанова.

"Чисто като родител съм възмутена, като администратор също и ще предприема действия този материал да бъде изследван от компетентните органи", заяви Моника Чеуз от дирекция "Здравеопазване" към Столичната община.

Директорката на яслата е на този пост от август, към момента на записите е била медицинска сестра.

"Разбира се, че не е нормално, не ги подкрепям тези неща!", заяви Ценка Бойкова, директор на 23-а самостоятелна детска ясла.

Какво е направено до момента по случая, медицинската сестра Гахова и Макавева, вече са отстранени от работа. Другата медицинска сестра Динева е получила дисциплинарно наказание за една година. От дирекция "Здравеопазване" към Столичната община вече подготвят жалба към прокуратурата.

Родителите настояват и втората медицинска сестра - да бъде отстранена от работа. Искат и постоянно видеонаблюдение във всички детски заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина дългогодишният оператор в БНТ Антон Евлогиев
Почина дългогодишният оператор в БНТ Антон Евлогиев
Де Бройне посочи своя фаворит за "Златната топка"
Де Бройне посочи своя фаворит за "Златната топка"