НОВИНИ

Ново изследване: COVID-19 оставя дълготрайни последици и при млади хора

ново изследване covid оставя дълготрайни последици млади хора
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:52, 25.07.2020
6497
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Ново изследване показва, че дори млади и здрави пациенти могат да понесат дългосрочни последствия за здравето след заразяване с коронавирус, съобщава Ей Би Ес.

Проучването разкрива, че много пациенти с COVID-19 страдат от последствия, които могат да останат седмици, дори месеци. Случаите варират от по-млади хора, които никога не са били хоспитализирани, до възрастни хора с много по-тежки отражения върху здравето.

След като бил в кома близо шест седмици, 66-годишният Антъни Лаверн от Гардена е свалил 30 килограма. Преди коронавирусът да го удари в края на март, Лаверн и съпругата му обичали да пътешестват по света.Мъжът има 25-годишен опит във фирма за въздушен товарен превоз. Иска да се върне на работа, но все още страда от задух, проблеми с ходенето и увреждане на нервите на дясната ръка. "Има движения, които мога да правя", казва той, "мога да движа малкия си пръст, но не мога да свия ръката си в юмрук."

Д-р Дейвид Нелсън е медицински директор в белодробна болница "Барлоу" и заявява - това заболяване отнема част от живота.

Пулмологът и директор на "Барлоу", д-р Томаш Долинай казва: "По-късно, след периода на възстановяване, има втора вълна на заболяването със същите първоначални проблеми и тогава пациентът се разболява отново".

Изследователите от университета Вандербилт са проследили близо 300 пациенти с COVID-19. Учените открили, че 35% от тях не са се върнали към обичайното си здравословно състояние три седмици след тестването. Това означава, че един на всеки пет здрави млади хора не може да води начин на живот като предишния след коронавирусна инфекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онкоцентърът във Велико Търново преструктурира отделения заради COVID-19
Онкоцентърът във Велико Търново преструктурира отделения заради COVID-19
Два пожара горяха само за часове в Русенско
Два пожара горяха само за часове в Русенско