НОВИНИ

НС ратифицира Споразумение за финансов принос между България и ЕС

Николай Минков
от Николай Минков
09:26, 05.01.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
ратифицира споразумение финансов принос българия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентът ратифицира Споразумението за финансов принос между България и Европейския съюз по програма Invest EU. По тази начин България ще може да провизира гаранцията с ЕС по раздел „Държави членки“ на обща стойност от 275 млн. евро, като от тях 150 млн. евро са осигурени от Механизма за възстановяване и устойчивост и изпълненията в тази връзка на националния План за възстановяване и устойчивост в България.

Другата част от 125 млн. евро са осигурени от фондовете за споделено управление от програмен период 2021 - 2027 г.

От "Възраждане" изразиха резерви с аргумента, че част от парите по Плана за възстановяване по този начин ще ги върнем като гаранции.

„Ние се отказваме от 540 млн. лв., които ще отклоним от Плана за възстановяване и устойчивост и ще ги вкараме в инструмент Invest EU. Нека да не го гласуваме просто със зеления бутон. Дали е правилно това решение и дали тези пари ще се върнат в България, никой не ни го казва това нещо. Говорим за близо 300 млн. евро, отклонени от ПВУ, които ще отидат за гаранции във фондове и банки за проекти, които не биха били финансирани по никакъв друг начин, ако нямат банкова гаранция, защото са твърде рискови“, коментира Димо Дренчев от "Възраждане".

Дебатите в залата не се получиха, той като от другите партии не пожелаха да дискутират темата и със 149 гласа „за“, 24 „против“ и 1 въздържал се ратификацията беше приета от парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда започва зимната подготовка на 6 януари
Арда започва зимната подготовка на 6 януари
Новият сериал "Вина" тръгва тази вечер по БНТ
Новият сериал "Вина" тръгва тази вечер по БНТ