НОВИНИ

НС ще работи до окончателното приемане на държавния бюджет, отпада парламентарният контрол

Николай Минков
от Николай Минков
09:45, 25.02.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
парламентът успя приключи дебатите проекта държавния бюджет второ четене
Слушай новината

Народното събрание реши да отпадне парламентарния контрол и да работи до окончателното приемане на второ четене на Държавния бюджет.

Новото заседание започна със скандали. Хамид Хамид от ДПС поиска в залата да присъства финансовия министър Асен Василев, който обаче не е в България, тъй като участва в заседание на ЕКОФИН в Париж.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи вместо него да дойде вицепремиерът Корнелия Нинова

"Ако тази нощ беше създаден прецедент в Народното събрание до 5.20 ч. да се обсъждат текстове без нито един представител на правителството, то е редно поне сега, сутринта, да поканите най-малкото финансовия министър или поне вицепремиер. Аз държа това да е Корнелия Нинова, която вчера от трибуната си позволи назидателен тон към една парламентарна група, с аргумент, че точно ГЕРБ не желае приемането на бюджета и го бави. ПГ на ГЕРБ присъстваше до 5.20 ч. сутринта, когато бе закрито заседанието и аргументира всички свои предложения .Това не може да се твърди за член на Министерския съвет и по тази причина, тъй като Асен Василев е на ЕКОФИН, моля Нинова да бъде поканена в залата", прикани Десислава Атанасова.

А Делян Добрев от ГЕРБ-СДС предложи управляващите да изтеглят бюджета, да актуализират параметрите, с оглед на променящата се икономическа и финансова среда заради войната в Украйна. Не закъсня реакцията на БСП.

"Хубаво е, когато някой казва какво се случило от трибуната, поне да е бил тук, за да знае какво се е случило. Вицепремиерът Нинова с още 5 министри бяха тук до 2.00 часа нощес. До 6 без 20 опозицията поставиха 118 процедури по начина на водене и само 4 изказвания по същество като едно и също изказване правиха по няколко пъти. Аз апелирам към всички народни представители, дали бюджета е актуален или не, трябва да го приемем. Г-н Добрев, трябва добре да знаете, че няма как бюджет на второ четене в пленарна зала да бъде върнат. Интриги и процедури правихте вие тази нощ,...а вчера ,до 2 през нощта, половината МС беше в зала и нямаше въпроси към тях за съжаление", заяви Георги Свиленски, председател на ПГ на "БСП за България".

От ДПС се възмутиха, че управляващите правят анализ на опозицията.

"Г-н председател, направете остра забележка на г-н Свиленски. Той не е шеф на опозицията да казва кой какви процедури и изказвания да прави. Ако г-н Свиленски предлага да изгони опозицията и да си гледате бюджета, явно първите наченки на агресия са факт", коментира Хамид Хамид от ДПС.

Заседанието продължи с гласуване на точките, по които беше проведен дебат тази нощ, свързани с парите за енергетиката, икономиката, земеделието и регионалното развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилиян Петров зарадва млади футболни таланти
Стилиян Петров зарадва млади футболни таланти
Лозари протестират в Пловдив и още четири града заради проблемите в сектора
Лозари протестират в Пловдив и още четири града заради проблемите в сектора