НОВИНИ

Няма мнозинство за конституционни промени в парламента на Северна Македония

Александър Марков
от Александър Марков
22:13, 07.11.2022
Чете се за: 02:42 мин.
По света
мнозинство конституционни промени парламента северна македония
Слушай новината

Няма мнозинство за конституционни промени в Република Северна Македония. Това стана ясно след лидерска среща в Събранието на страната, свикана от премиера и лидер на управляващия Социалдемократически съюз Димитър Ковачевски.

След срещата, на която е била обсъдена необходимостта от промени в Конституцията и вписване на българите и други части от народи в основния закон, са присъствали лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на коалиционния партньор "Демократически съюз за интеграция" Али Ахмети и още 12 партии.

Единствените неприсъстващи бяха председателят на левицата Димитър Апасиев и на БЕСА Билал Касами.

Пред лидерите Ковачевски е посочил, че членството на Република Северна Македония в ЕС е ключов национален интерес и така и трябва да се третира. По думите му единствената алтернатива за страната е Европейският съюз и тя трябва да се възползва от поддръжката на международните партньори в момента. Той е обяснил, че ако бъдат приети промените в Конституцията, страната му автоматично ще продължи с преговорите за членство, без да може България да налага блокади. Той даде пример с подписания преди дни договор с "Фронтекс", който е на "македонски език" без звездички или бележки под линия - споразумение, блокирано от България с години.

Въпреки призивите на премиера след срещата лидерът на опозицията Мицкоски посочи, че конституционно мнозинство за промените няма.

Без гласовете на ВМРО-ДПМНЕ в Събранието управляващото мнозинство идва 74 гласа от общо 120 депутати. Мицкоски призова за разпускане на Събранието, служебно правителство и предсрочни избори. Каза, че поддържа искането на лидера на Демократическия съюз Павле Траянов да бъде признато "македонско малцинство" в България.

Промяната на Конституцията на РСМ и вписването на българите в нея е междинната стъпка преди Скопие да започне реални преговори с ЕС, тоест, да бъде свикана първата междуправителствена конференция. Според различни източници амбициите са това да се случи до края на чешкото председателство на Съвета на ЕС тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предаването на БНТ "Библиотеката" получи награда на националния форум "Библиотеките днес"
Предаването на БНТ "Библиотеката" получи награда на националния форум "Библиотеките днес"
Международният форум за кирилицата обедини учени от 11 държави
Международният форум за кирилицата обедини учени от 11 държави