НОВИНИ

Община Русе с нови социални мерки за подпомагане на семействата с намалели доходи заради извънредното положение

община русе социални мерки подпомагане семействата намалели доходи заради извънредното положение
bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 11.06.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Социални мерки за подпомагане на хората, чиито доходи са намалели в периода на извънредно положение, предлагат русенски общински съветници. Едното е да се намалят наемите на училищните бюфети на 5%, когато няма учебен процес. А другото – децата в подготвителните групи от социално слаби семейства да плащат половин такса в детските градини до края на август или до 15 септември.

„Ако всички деца ползват тази преференция, правоимащите деца, сумата ще излезе около 7 хиляди лева. Ако Общинският съвет реши това да се приеме, би било една поредна стъпка в това, че Община Русе поема социални ангажименти и подкрепя своите хора, които имат нужда от това.”, каза зам.-кметът на Община Русе Енчо Енчев.

826 деца са приети на първо класиране в детските градини в Русе, като 90% от тях - по първо желание. Напливът отново е към 3 детски заведения в централната част на града, докато в кварталите има свободни места.

Подобна е ситуацията и с първокласниците. Отново са предпочитани 3-4 училища в центъра, докато тези в периферията не могат да запълнят паралелките. 998 са подадените заявления за прием в първи клас. От тях са класирани 905. От броя на кандидатстващите става ясно, че междувременно децата са се стопили с 150-сет.

За облекчаване на бюджетите на семействата с деца кметът на Общината Пенчо Милков предлага още да се намали с 2 лева цената на картите за учащите – за ученици, студенти и докторанти редовно обучение да стане за автобусните линии 16 лева, а за тролейбусните – 14 лева.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поведението на коронавируса се променя - протича по-леко, с по-малко симптоми
Поведението на коронавируса се променя - протича по-леко, с по-малко симптоми
С 24% по-ниска събираемост на местните данъци в Община Русе
С 24% по-ниска събираемост на местните данъци в Община Русе