НОВИНИ

Оцелялото момче след мълнията в Стара планина е в шок, но в добро състояние

Снимка: УМБАЛ "Свети Георги"
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Таня Матева
08:50, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

В добро състояние е оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче, което снощи беше докарано с линейка в университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив - съобщиха за БНТ от лечебното заведение. Баща му и 11-годишната му сестричка, които бяха поразени от мълния в Стара планина, не са имали почти никакъв шанс да оцелеят, това заяви в "Денят започва" Красен Георгиев от Планинската спасителна служба.

Лошото време е забавило операцията за спасяване по въздух.

"Малко повече време отне изчакването да се подобрят метеорологичните условия, но слава Богу за няколко часа нещата приключиха сравнително бързо. Така се случиха събитията вчера с нашата спасителна операция, че наземният екип пристигна почти едновременно с машината, която да извози детето първоначално", каза Красен Георгиев – Планинска спасителна служба.

Според спасителите шансовете за оцеляване на двамата загинали са били минимални, въпреки че вероятно са се опитали да слязат на по-ниско място в планината:

"Сега дали металното въже е причина е твърде вероятно, защото те са били точно там, но пак казвам дори да нямаше метално въже вероятността да се случи това е също толкова голяма", смята Красен Георгиев – Планинска спасителна служба.

Специалистите съветват ако наблизо падат мълнии, да клекнем и да се свием на кълбо.

"То най-важното условие е да се стараем да бъдем на сухо, да подложим под краката си или пласт палатката или спалня чувал и раницата, защото по този начин отделяме контакта, влажния контакт на почвата с и тока на мълнията, който се предава и по почвата", съветва инж. Радослав Калчев - експерт по мълниезащита.

Медицинският хеликоптер на ХЕМС не е участвал в спасителната мисия, защото е бил в задължителна профилактика след извършен брой прелетени часове. Не това обаче е забавило мисията, уверяват от спасителната служба.

Вижте повече в прякото включване на Таня Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 военни участват в погасяването на пожара на гръцко-българската граница
25 военни участват в погасяването на пожара на гръцко-българската граница
Пожарът в Гърция приближава с много бавни темпове към нашата страна
Пожарът в Гърция приближава с много бавни темпове към нашата страна