НОВИНИ

Очаква се втори кръг от преговори между Русия и Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:07, 02.03.2022
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Седми ден от войната в Украйна. Данни за втори кръг преговори и нови военни действия. Русия извърши военен десант в Харков. Според кмета на града при въздушната атака са загинали 21 души, ранените са 112. Руският конвой продължава да се придвижва към Киев. Руските сухопътни части затварят кръга около Мариупол. Русия твърди, че вече контролира стратегическото черноморско пристанище Херсон. По-късно днес на беларуската граница се очаква втори кръг от преговори. Все още няма потвърждението за участие от украинска страна.

От седмица Украйна живее във война. Инвазията не спира. Русия настъпва на север, изток и юг. Атакува по суша, въздух и вода.

Тази нощ руската атака в Харков стана още по-ожесточена. Около 3.00 часа е бил извършен руски въздушен десант. При обстрела рухнала сграда на полицията. Избухнал пожар и в болница. Вече няма зона в Харков, която да не е засегната от военните действия.

"Самите боеве стават по-жестоки, по-цинични, защото започнаха да стрелят по жилищните райони, загиват обикновени хора, деца най-вече, вчера удара по централния площад Свобода, който е един от най-големите в Европа, зданието, покривът се срути, всички прозорци, врати. Наоколо има университет - пострада, слава богу, не много силно", разказа проф. Михаил Станчев, който живее в Харков.

И тази сутрин Киев осъмна с вой на сирени и пусти улици. Украинската столицата все повече прилича на призрачен град. Кметът на Киев Виталий Кличко призова жителите да не напускат домовете си и скривалищата си. И предупреди, че Русия струпва все повече войски край столицата.

Снимки: БГНЕС

"Това минава границите на човешкото. Те не знаят нищо за нашата столица, за нашата история. Но получават заповеди да заличат историята ни, страната ни и всички нас", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

На 160 километра западно от Киев - селището Житомир също се оказа мишена на нощна атака. Разрушени са около 10 къщи.

Съветникът на вътрешния министър на Украйна заяви, че при атаката са загинали четирима души.

На юг Русия твърди, че вече контролира Херсон.

"Руските дивизии на въоръжените сили поеха контрола на регионалния център Херсон. Водят се преговори между руското военно командване и градската и областната администрация за решаване на въпросите по поддръжка на функционирането на обекти на обществената инфраструктура и гарантирането на правовия ред и сигурността на населението", заяви Игор Конашенков, говорител на руския министър на отбраната.

Кметът на Херсон заяви, че градът не е паднал и увери, че съпротивата продължава.

Също на юг, на Азовско море, все повече се затяга руският обръч около Мариупол. През нощта градът е бил подложен на интензивен обстрел. Местните власти съобщават, че нямат възможност да евакуират ранените.

По данни на ООН от началото на руската инвазия са загинали 136 цивилни. Сред жертвите има и 13 деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Човешките истории от границата между Полша и Украйна
От нашите пратеници: Човешките истории от границата между Полша и Украйна
Опашки на бензиностанциите заради притеснения сред хората за поскъпване и проблем с доставките
Опашки на бензиностанциите заради притеснения сред хората за поскъпване и проблем с доставките