НОВИНИ

Окончателно: Олимпиадата в Токио ще е без публика

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:32, 08.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Олимпиадата в Токио ще се проведе без зрители заради коронавируса, решиха организаторите. По-рано японското правителство обяви, че въвежда извънредно положение за целия период на игрите. Досега решение имаше за недопускане на жива публика от чужбина. Председателят на организационния комитет Сейко Хашимото поднесе извинения на хората, закупили билети. Общата забрана лишава игрите между 23-ти юли и 8 август от последните надежди за зрелищен спектакъл, отбелязва Ройтерс.

Решението за празни трибуни на Олимпиадата в Токио беше взето след петстранни разговори на представители на японското правителство, организаторите и Олимпийските органи. За срещата в Япония пристигна председателят на МОК Томас Бах. Той увери, че до началото на игрите ще бъдат ваксинирани почти 100 % от членовете на МОК и 85 на сто от олимпийските делегации.

Ще подкрепим всяка мярка, необходима за провеждане на сигурни и безопасни Олимпийски и Параолимпийски игри.

Извънредното положение в японската столица се въвежда от 12-ти юли до 22 август, съобщи по-рано днес премиерът Йошихиде Суга. В този период барове и ресторанти в Токио няма да сервират алкохол и ще затварят в 20 часа местно време. От 2 180 нови случая в страната за последното денонощие, 920 са в Токио.

Трябва да засилим контрамерките, така че да не допуснем отново разпространение на заразатна в останалата част на страната, каза Йошихиде Суга, премиер на Япония.

Медицински експерти от седмици призовават за празни трибуни на фона на обществен страх, че пристигането на атлети и делегации от чужбина ще доведе до нова вълна от заразени.

Ако игрите се проведат трябва да направим всичко възможно това да стане в по-малък мащаб, така че да не изпращаме противоречиви послания, каза Шигеру Оми, главен експерт по COVID-19 на Япония.

14 японски спонсори отменят или свиват значително промоционални прояви, свързани с Олимпиадата, заради риска от неочаквани решения и досегашната неяснота около публиката по стадионите.

Сондаж на вестник "Асахи Шимбун" от юни показва, че 80% от японците искат отмяна или отлагане на игрите.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор на Русия остана без треньор
Националният отбор на Русия остана без треньор
МФК Спартак срещу грузинци и португалци в Шампионската лига по плажен футбол
МФК Спартак срещу грузинци и португалци в Шампионската лига по плажен футбол