НОВИНИ

Олимпийският шампион Франция записа трудна победа над тима на Германия на европейското първенство по хандбал

олимпийският шампион франция записа трудна победа тима германия европейското първенство хандбал
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:24, 17.01.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Франция, който е действащ олимпийски шампион, бе притиснат до стената, но се наложи в последния си мач от групите над домакините от Германия с 33:30 (17:15) в Берлин. По този начин "петлите" завършиха на първо място в Група "А", а германците също продължават във втората фаза, като втори в потока.

"След равенството с Швейцария бяхме разочаровани от себе си. Но не се стреснахме, знаехме, че можем да бъдем по-добри. Бяхме изправени до стената преди този мач и това се видя", каза капитанът на Франция Лука Карабатич.

Никола Карабатич изкара само 6 минути на терена, но се отчете с 4 гола и 2 асистенции за успеха. 39-годишният хандбалист дори бе обявен за играч на мача. Най-резултатни за французите бяха Кентен Мае и Дика Мем с по 5 попадения, над всички за германците бе Юри Кнор с 8 гола. Мачът се игра пред 15 000 зрители в зала "Мерцедес-Бенц Арена" в Берлин.

В другия мач от групата тимът на Северна Македония победи Швейцария с 29:27 (13:9), като Ненад Костески и Марко Митев вкараха по 5 гола за успеха. Двата отбора обаче отпадат от турнира, като македонците все пак завършиха трети.

В Група "B" на първо място завърши тимът на Хърватия, който в последния си мач се наложи над Румъния с 31:25 (16:12). Лука Кларица отбеляза 7 гола за хърватите, а най-резултатен в мача бе румънецът Андрей Негру с 9 попадения.

На второ място в групата се класира отборът на Австрия, който измъкна драматично равенство срещу Испания - 33:33 (15:17). Петдесет секунди преди края на редовното време испанците поведоха с един гол на Абейо Гомес и се виждаха победители и участници в следващата фаза, но Янко Бозович изравни за Австрия десет секунди преди края.

Унгарците бяха доминатор в Група "С", като завършиха с пълен актив от точки след победа над Исландия с 33:25 (15:13). Егон Хануж и Золтан Жита се отчетоха с по 5 попадения за успеха, Виго Кристиянсон вкара 8 за исландците. Те също продължават напред като втория отбор в групата.

В другия мач тимът на Черна гора победи Сърбия с 30:29 (15:14) с решителен принос на Бранко Вуйович, отбелязал 8 гола.

В следващата фаза на Европейското първенство отборите за разделени в две групи по 6 тима. В първата са тимовете на Унгария, Франция, Хърватия, Австрия, Германия и Исландия, а във втората са Дания, Швеция, Словения, Нидерландия, Норвегия и Португалия. Мачовете започват тази вечер, като първите два тима от всяка група се класират за полуфиналите, а третите ще играят помежду си мач за петото място.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирландските власти освободиха кораба "Верила"
Ирландските власти освободиха кораба "Верила"
Отбелязваме Антоновден
Отбелязваме Антоновден