Омбудсманът: Гражданите да платят за парно след преизчисление на мартенските сметки

от БНТ
10:21, 23.04.2020
Чете се за: 00:23 мин.
Бизнес
омбудсманът гражданите платят парно преизчисление мартенските сметки

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод десетки жалби на граждани за неоснователно, по техните сигнали, завишени сметки за м. март 2020 г., начислени от „Топлофикация София“ ЕАД.

В писмото си общественият посредник настоява в условията на основателни съмнения за неправилно изчислени прогнозни сметки, както и в извънредната ситуация, при която хората имат обективни затруднения да плащат битовите си сметки, КЕВР да даде възможност на потребителите да заплатят сметките за парно за м. март едва след като те бъдат изчислени правилно, като в кратки срокове информира гражданите за своето решение.

„Рязкото увеличение на мартенските сметки за топлинна енергия е некоректно и неразбираемо и предвид факта, че сметките през отоплителния период са прогнозни – на база потребено количество топлинна енергия за отопление за предходния отчетен период“, категорична е доц. Ковачева.

„Очаквам от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде извършена обективна и безпристрастна проверка, както и да ме уведомите за резултатите от нея“, пише омбудсманът и допълва, че „с оглед правомощията на омбудсмана отправям препоръка да информирате по ясен и разбираем начин обществеността за направените констатации, като при установяване на нарушения на нормативната уредба, касаеща формирането на задълженията за топлинна енергия, да предприемете незабавни действия за недопускане в бъдеще на подобни случаи“.

Препоръката можете да видите тук: https://www.ombudsman.bg/news/5332

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БАБХ спря над 24 т вносни зеленчуци от трети страни с наличие на пестициди
БАБХ спря над 24 т вносни зеленчуци от трети страни с наличие на пестициди
Смарт гривни могат да бъдат дадени на хора под карантина с тежки хронични заболявания
Смарт гривни могат да бъдат дадени на хора под карантина с тежки хронични заболявания