ООН: Почти една трета от световните дестинации са затворени за туризъм

от БНТ , Източник: БГНЕС
21:56, 08.03.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
туризъм пандемия предпочитаните дестинации българите
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Почти една трета от дестинациите по света в момента са напълно затворени за международни туристи заради пандемията, съобщи органът на ООН по туризма.

Първоначално правителствата започнаха да облекчават ограниченията за пътуване, но обърнаха тенденцията след появата на нови вирусни щамове и поради "постоянната сериозност на епидемиологичната ситуация", се казва в доклад на Световната туристическа организация (UNWTO), базирана в Мадрид.

В началото на февруари 69 дестинации от 217 страни по света, или 32%, бяха напълно затворени за международен туризъм - включително 30 в Азия и Тихия океан, 15 в Европа и 11 в Африка. Това е спад от пика през месец май 2020 г., когато 75% от дестинациите по света бяха напълно затворени, но покачване от ноември, когато 27% бяха затворени.

Органът на ООН заяви, че има тенденция към "по-нюансиран, доказателствен подход и подход, основан на риска" към ограниченията за пътуване, като например изискване международните туристи да предоставят отрицателен тест при пристигане.

Около една трета от световните дестинации вече имат изисквания за представяне на отрицателен тест при пристигане, често комбинирани с карантина.

Пандемията струва на глобалната туристическа индустрия 1,3 трилиона долара загубени приходи през миналата година, повече от 11 пъти загубата, регистрирана по време на световната финансова криза през 2009 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
8 март: За равноправие на жените
8 март: За равноправие на жените
Над 100 000 жертви от COVID-19 в Италия
Над 100 000 жертви от COVID-19 в Италия