НОВИНИ

ООН се опитва да набави 600 милиона долара помощ за Афганистан

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:40, 13.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ООН се опитва да набави 600 милиона долара помощ за Афганистан и предупреди, че страната е изправена пред мащабна хуманитарна криза. На конференция в Женева Световната организация търси средства за да покрие острата нужда на милиони афганистанци от храна, лекарства, здравни услуги, чиста вода и санитарни материали.

Замразената международна помощ след силовото идване на талибаните на власт изправи пред колапс здравната система на Афганистан.

Около 3,5 милиона са вече афганистанците, които са вътрешни мигранти. Една трета от парите, които търси ООН, са за Световната организация по прехраната. И до идването на талибаните половината от 18-те милиона жители на Афганистан зависеха от помощи. Според ООН сега техният брой ще се увеличи заради жестоката суша, липсата на налични пари в населението и недостига на храни.

"Афганистанският народ е изправен пред най-опасния си час и международната общност трябва да го подкрепи. Нека сме наясно - тази конференция не е просто за това какво ще дадем на афганистанците, а за това, какво им дължим", заяви Антонио Гутериш - генерален секретар на ООН.

Страната внася почти 100 процента от медицинските материали и лекарства, които консумира, но средствата и доставките от Световната банка и Световната здравна организация са замразени като средство за натиск над талибаните. Един от здравните центрове в Кабул, приемал преди месец средно 400 случая на ден, сега изнемогва.

Голяма част от лекарите - жени и медицинските сестри са предпочели да си останат вкъщи или да напуснат страната заради идването на талибаните. Някои обаче са останали.

Съединените щати обещаха нови 64 милиона долара за Афганистан. Китай и Пакистан вече оказват помощ.

Международното летището в Кабул днес поднови полетите за чужбина за първи път след идването на талибаните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи учебен ден в Гърция - как новите ковид мерки засягат учениците там?
Първи учебен ден в Гърция - как новите ковид мерки засягат учениците там?
Камбуров: Уникално постижение, уникален рекорд!
Камбуров: Уникално постижение, уникален рекорд!