НОВИНИ

ООН: Загубите за туризма достигнаха 320 милиарда долара

оон загубите туризма достигнаха 320 милиарда долара
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:52, 28.07.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Епидемията от новия тип коронавирус е довела до загуби в международния туристически сектор на стойност 320 милиарда долара. Това надвишава три пъти загубите, причинени от световната икономическа криза през 2009 г., съобщи Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO).

Броят на туристите е намалял с 300 милиона заради наложените ограничения и практически пълното затваряне на държавите. През периода януари – май туристическите пътувания в чужбина в цял свят са намалели с 56 % в сравнени със същия период на миналата година. Броят на пътуванията само през май е намалял с 98 % в сравнение с май 2019 г.

Генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили подчерта необходимостта от възстановяване на международния туризъм колкото е възможно по-скоро, тъй като ситуацията в туристическия сектор застрашава живота и доходите на милиони хора.

След като Световната здравна организация обяви на 11 март пандемия от коронавирус, много държави въведоха строги ограничения в социално-икономическата сфера – затворени бяха магазини, ресторанти, спортни клубове. Забранено беше провеждането на масови мероприятия, а туризмът на практика замря след въведените забрани за придвижване, което доведе до сериозни икономически последици.ООН

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАП възложи проверка за замърсяване на водите на река Марица
ВАП възложи проверка за замърсяване на водите на река Марица
Две години след трагичен инцидент с дете възстановиха предпазна стена край Асеновград
Две години след трагичен инцидент с дете възстановиха предпазна стена край Асеновград