НОВИНИ

Опасност: Зачестяват горските пожари в Рила

опасност зачестяват горските пожари рила
bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 29.07.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Зачестяват горските пожари в Рила. Това отчитат горските служители и огнеборците в района. Кои са факторите, причиняващи големи пожари нависоко.

Горите на Рилския манастир, Седемте рилски езера и районите около Мусала и Мальовица са сред най-рисковите места за пожари в Рила.

"99% от пожарите се причиняват от туристи. Те или палят огън на местата където е забранено и това най-често се случва с нерегламентирани лагери, или на места, където не е разрешено", заяви Красимир Андонов, директор на Национален парк "Рила".

До края на октомври е забранено паленето на огън навсякъде. Двойно повече горски служители и паркови охранители следят за спазването на заповедта.

"Най-малката човешка небрежност може да доведе до неизбежни и необратими последици", допълни инж. Ани Филипова, горско стопанство "Рилски манастир".

"Ние ходихме на Кирилова поляна, оттам се качихме на Сухото езеро. Има надписи навсякъде, че от 1 юни до 30 ноември никъде не се пали огън. Спазваме забраната", споделя Мария, турист в Рила.

"Първо не пушим от нашата група нито един. Второ в това време огън не се пали", заяви Спас, турист в Рила.

Въпреки наличието на действаща заповед, която забранява паленето на огън на всички горски територии, видимо тя не се спазва.

От 500 до 5000 лева са глобите за нерегламентирано палене на огън в планината - десетки пъти по-малко в сравнение с щетите, които нанася стихията в планината.

Репортер: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФК Крумовград изрази претенции към съдийството на Валентин Железов при загубата от Черно море
ФК Крумовград изрази претенции към съдийството на Валентин Железов при загубата от Черно море
Огромни задръствания по пътя за Златни пясъци във Варна
Огромни задръствания по пътя за Златни пясъци във Варна