НОВИНИ

Още 4 държави от ЕС започват да получават пари за възстановяване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:15, 26.07.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
одобрява плановете възстановяване германия италия латвия
Слушай новината

Съветът на ЕС одобри днес плановете за икономическо възстановяване на Хърватия, Кипър, Литва и Словения. Така окончателно одобрените плановете в ЕС стават 16.

Европейската комисия в момента прави първоначална оценка на плановете на още 9 държави, а две страни - България и Нидерландия, все още въобще не са внесли своите за одобрение.

16-те държави, чиито планове са окончателно одобрени, ще започнат да получават в следващите дни и седмици средства в размер на 13% от стойността на националните си планове, каза днес зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

През август министрите на финансите няма да заседават. Следващите планове се очаква да бъдат разглеждани и одобрявани през септември.

Европейската комисия е предложила на Унгария да поиска удължаване на срока за първоначална оценка на Плана на страната, каза още Домбровскис. Брюксел е недоволен от предложенията, свързани с борбата с корупцията, които са за полети в плана. Премиерът Виктор Орбан коментира преди дни, че Унгария сама ще финансира проектите от Плана, ако Брюксел не го одобри.

Според него обаче ЕС не може да спре парите за Будапеща, а само да ги забави. По отношение на Полша Брюксел има проблеми с независимостта на съдебната система и климатичните и екологични цели на страната. Еврокомисията трябва да се произнесе по полския план до 31 август.

ЕС въведе механизъм, който обвързва получаването на евросредства от новия бюджет и Плана за възстановяване със спазването на принципите на върховенство на закона. Европарламентът настоява Комисията да задейства механизма възможно най-бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До пет учебни дни за ученически екскурзии догодина
До пет учебни дни за ученически екскурзии догодина
Стойчо Младенов с първи думи начело на ЦСКА
Стойчо Младенов с първи думи начело на ЦСКА