НОВИНИ

ЕК одобри плановете на Хърватия и Кипър за възстановяване и развитие

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:52, 08.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
одобри плановете хърватия кипър възстановяване развитие
Слушай новината

Еврокомисията одобри днес плана за възстановяване на Хърватия в размер на 6,3 милиарда евро от допълнителните фондове на Брюксел за връщане към растеж след пандемията от коронавирус.

Помощта е част от безпрецедентен пакет от стимули на Съюза на обща стойност 800 милиарда евро, които ще бъдат разпределени между 27-те страни членки.

Загреб планира да използва 40% от предоставените средства за постигане на цели по климата, включително съживяване на реки и езера, по-добро управление на водите и защита от наводнения, уточни Еврокомисията.

789 милиона евро са предназначени за реновация на частни и обществени сгради, както и за обучение на работници и експерти в областта на енергетиката и възстановяване след земетресения.

Еврокомисията одобри и плана на Кипър в размер на 1,2 милиарда евро. И Никозия смята да използва 40% от парите за проекти по климата, включително либерализация на пазара за електроенергия и подобряване на енергийната ефективност на сградите.

Енергийната ефективност е проблем на острова, където летните температури често надхвърлят 40 градуса по Целзий. 18 милиона евро са заделени и за огнеборците, които играят ключова роля за справяне с горски пожари.

Планът на Никозия включва още мерки за цифровизация на обществените услуги, подкрепа за началното образование на децата и намаляване рисковете за банковия сектор, свързани с наследени необслужвани заеми.

Кипърските власти очакват планът за възстановяване на Евросъюза да увеличи Брутния вътрешен продукт на страната с 3,2% в периода 2022-2023 и със 7,1 на сто в по-далечна перспектива до 2026 г. Прогнозите са за създаване на 11 000 работни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът осъжда новото хомофобско законодателство в Унгария
Европарламентът осъжда новото хомофобско законодателство в Унгария
Без публика на Олимпиадата в Токио
Без публика на Олимпиадата в Токио