НОВИНИ

Още една иновация в сайта на БНТ – субтитри при излъчване на живо

Обществената телевизия интегрира нова технология в дигиталните си канали. Изкуствен интелект субтитрира българска реч

една иновация сайта бнт ndash субтитри излъчване живо
bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 14.07.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Субтитри при пряко излъчване в сайта на БНТ е следваща стъпка в процеса на дигитализация на обществената телевизия в последната година.

Преди няколко месеца стартира иновативната технология „Чуй новините“, при която изкуствен интелект чете новините в сайта bntnews.bg и в мобилното приложение BNT NEWS. Услугата е изключително удобна за хора с увредено зрение или такива, които имат динамичен дневен режим и четенето затруднява ежедневната им рутина.

Робот чете новините на Българската национална телевизия

Преди броени дни, към сайта на БНТ бе активирана поредната иновация - автоматично генериране на субтитри при живото излъчване на ефирното съдържание в сайта. Технологията е на база изкуствен интелект, а генерирането на субтитри зависи от начина на говорене - дали събеседниците имат добра дикция и произнасят правилно думите; говорят ли един след друг или едновременно; използват ли чуждици, жаргонни думи, умалителни, както и дали говорещият има говорен проблем. Технологията позволява „обучение“ на алгоритъма за изписване на определени звуци, нагаждане към често звучащи гласове и по този начин да се настройва към специфичен говор.

„Полагаме сериозни усилия да направим по-лесно и достъпно дигиталното съдържание на БНТ. Разбираме и приемаме изключително сериозно ролята си да сме в помощ на всички обществени групи и затова работим усилено в тази посока. В дигитална среда не всеки има възможност да слуша и често пъти субтитрирането на видео е по-удобният начин за възприемане на съдържание за потребителите. За някои то е и единствената опция при гледане на видео и затова ще продължим да подобряваме и развиваме тази услуга“, казва Борислав Чоранов, директор „Мултимедия“ в БНТ.

Той споделя още, че за момента услугата е в тестов период, в който се подобрява надеждността от техническа гледна точка - адаптиране за всякакъв вид устройства и изчистване на технически проблеми между системите. Въпреки това вече 80% от гледащите програмата на БНТ „на живо“ са гледали поне веднъж канала със субтитри.

БНТ пуска онлайн плейлисти за слушане на новини

Субтитрите са активни от 5.55 ч. до 24.00 ч., а желаещите да се възползват от технологията могат да го направят в стрийминг канала на БНТ 1, който е с автоматично включена опция за субтитриране на програмата - http://tv.bnt.bg/bnt1subs. Потребителите имат възможност сами да включат и изключат автоматичното им генериране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 30 години Петрич отново има киносалон
След 30 години Петрич отново има киносалон
България дарява над 172 хиляди дози от ваксината на "Астра Зенека" на Бутан
България дарява над 172 хиляди дози от ваксината на "Астра Зенека" на Бутан