НОВИНИ

Още разкрития на операцията "Троянски щит"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:39, 09.06.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Няколко поръчкови убийства са били предотвратени в Швеция, благодарение на следените съобщения в криптиращата система ANOM. При глобалната полицейска операция "Троянски щит" в Скандинавската държава са били задържани над 100 души.

Досега най-много арести са извършени в Австралия - 244. Човекът, който се превърнал в неволен разпространител на криптиращото устройство, е австралиец от турски произход.

Хакан Айик - "кралят на Фейсбук". Така е известен в родината си човека, неволно помогнал на австралийските полицаи да пласират криптиращите устройства в престъпния свят. Роден е в Сидни в семейство на турски имигранти. Наркотрафикант, с пъстро криминално досие. В подземния свят е уважаван инфлуенсър. Полицаи под прикритие успели да го убедят в сигурността на приложението ANOM, а той успял да убеди стотици да си го купят.

"Бяхме в задните джобове на организираната престъпност", каза Рийс Кършоу, федерален комисар на полицията в Австралия.

В реално време полицаите са следели стотици съобщения. Предотвратили са много престъпления, включително масова стрелба в кафене в Сидни.

"Обвинени са 224 души, затворихме шест нарколаборатории, предприехме действия по 21 заплахи за убийства, включително да спасим петчленно семейство. И иззехме 104 огнестрелни оръжия и почти 45 милиона долара в брой. Вероятно тези цифри ще се увеличат през следващите дни", каза Рийс Кършоу.

Австралийските власти предупредиха, че след разкритията Хакан Айик вероятно ще се превърне в мишена и го призоваха да се предаде. От години той е издирван за наркотрафик. Твърди се, че "кралят на Фейсбук" се укрива в Турция, с променено име - Хакан Рейс. Според австралийски медии, там той продължава да живее охолно. Женен е за нидерландка, има две деца.

Освен в Австралия, криптиращото устройство е било много популярно в подземния свят на Германия, Нидерландия, Испания и Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов проверява сигналите за ръководните кадри в Агенцията по вписванията
Янаки Стоилов проверява сигналите за ръководните кадри в Агенцията по вписванията
Гидей постави нов световен рекорд на 10 000 метра
Гидей постави нов световен рекорд на 10 000 метра