НОВИНИ

Стотици арестувани при международна операция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:35, 08.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 800 ареста са извършени при мащабна международна операция срещу организираната престъпност. Акцията включва 16 страни и в нея са участвали полицаи от Европа, Съединените щати, Австралия и Нова Зеландия. Конфискувани са милиони долари, както и сериозни количества наркотици и оръжие.

ФБР и австралийската полиция са успели да декодират милиони съобщения, които хора от криминалния свят си разменяли чрез специално приложение. То се инсталирало на мобилни телефони без никакви други функции, предлагани на черния пазар. Тези телефони били единствения начин за криптирана комуникация. Съобщенията се отнасяли основно за планове за убийства, трафик на дрога и оръжия. В продължение на три години комуникацията била зорко следена от ФБР.

"Днес австралийското правителство, като част от глобална операция, нанесе сериозен удар срещу организираната престъпност, не само в тази страна, който ще отекне в целия свят", заяви Скот Морисън, министър-председател на Австралия.

Операцията е била насочена срещу заподозрени в Австралия, Азия, Южна Америка и Близкия изток, замесени в търговия с наркотици. Само в Австралия са извършени 224 ареста и са повдигнати над 500 обвинения.

"Конфискувани са 104 огнестрелни оръжия и близо 45 милиона долара. През следващите дни тези числа сигурно ще растат", заяви Рийс Кършоу от Австралийската федерална полиция.

Новозеландската полиция съобщи за 35 ареста във връзка с трафик на дрога и пране на пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Христо Бозуков: Голяма част от бюджета за земеделие е изчерпан, проекти изостават
Министър Христо Бозуков: Голяма част от бюджета за земеделие е изчерпан, проекти изостават
Германия вкара седем гола във вратата на Латвия
Германия вкара седем гола във вратата на Латвия