НОВИНИ

От нашите пратеници: Социалдемократите с малка преднина след вота в Германия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:54, 27.09.2021
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес трябва да стане ясно кой е победител на изборите в Германия.

Нощта след вота всъщност не е свършвала, тъй като преди от избирателната комисия до сутринта даваха пресконференции. Данните все още са неокончателни, но по всичко личи, че социалдемократите ще спечелят тези избори в Германия, макар и с много крехка преднина от по-малко от 2%. Те ще имат около 26% от гласовете на германците, докато втората политическа сила - партията на Ангела Меркел - Християндемократическия съюз, има малко повече от 24%.

Голям отлив от избиратели към партията на Меркел. Социалдемократите пък, които благодарение и на своя кандидат Олаф Шолц, увеличиха значително своята подкрепа в сравнение с предишните избори от 2017 г.

Много важна роля ще играят третата и четвъртата политическа сила. Трети ще бъдат Зелените, които отбелязват исторически резултат. Четвърти са либералите, които традиционно присъстват в германския Бундестаг. Именно от тези две партии ще зависи как ще изглежда следващата управляваща коалиция. Сигурно е обаче, че започват много продължителни коалиционни разговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нивото на река Дунав е критично ниско
Нивото на река Дунав е критично ниско
Наполи продължи безгрешната си серия в италианския шампионат
Наполи продължи безгрешната си серия в италианския шампионат