НОВИНИ

От нашите пратеници в Украйна: Ветераните от войната през 2014-а и сега

Александър Марков
от Александър Марков
09:00, 21.02.2022
5240
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

Сепаратистките сили и украинските военни се обвиняват взаимно в нарушения на примирието в Източна Украйна. Въпросът сега е ще нападне ли Русия, каквито са очакванията на Запада. Москва продължава да отрича такива планове. Украинци излязоха по улиците на Одеса за патриотичен "Марш на Единството" - събитие, с което жители на града искат да покажат единство на фона на влошаващата се ситуация в Донбас.

Патриотичният "Марш на Единството" цели да демонстрира националното единство на украинските граждани на фона на ескалиращото напрежение.

През последните 36 часа Обединените сили на Украйна са констатирали над 120 обстрела в тяхната зона, а сепаратистите 55 обстрела. В резултат - ранени са четирима украински войници, а двама са загубили живота си.

Специалните пратеници на БНТ в Украйна се срещнаха с ветерани от украинската армия.

Олександър Голопотелюк служи две години в артилерията по време на войната от 2014 - 2015 г.

Аз не съм професионален войник. Икономист съм по образование. През 2014 г. отидох на фронта, за да защитя държавата ни.

Как се стигна до конфликта Украйна - Русия?

Задачата през 2014 г. е била да поддържа сухопътните сили на фронта в Донбас с артилерийски огън.

Тогава войната беше позиционна. Ние поддържаме пехотата. Сражението, което няма да забравя, се състоя на 3 юни 2015 г. при село Маринка, когато именно нашата батерия отблъсна нападение на сепаратистите.

Олександър е ранен в крака и излиза от войната.

Руските сили не са достатъчно за пълномащабна инвазия. Украинското общество е обединено и на този фон не е възможно просто да победиш 40-милионна нация. Всеки град, всяко село ще окаже съпротива и това няма да е просто разходка за руската армия.

Леонид, който е родом от Луганск, участва две години във войната.

Аз имам приятели, познати в Луганск. Всичко, което става там, е под контрола на Русия. От техните генерали, от техните пратеници. Те разпространяват пропаганда - че Украйна ще осъществи настъпление.

Смята, че Украйна защитава Европа.

Ние не защитаваме своята страна, ние защитаваме и Европа, защото тези, които си мислят, че с Украйна ще приключи - не. Путин ще продължи, заяви Леонид Пантикин.

Леонид смята, че украинската армия има нужда от модернизация и помощ от партньорите. Но накъде ще се развият събитията?

Много ще зависи от нашите западни партньори. Украинците са готови да защитят страната си. След началото на събитията отидох в магазина и има всичко: хляб, всичко, но няма патрони, допълни ветеранът Леонид Пантикин.

Друг ветеран - Сергей Гуцалюк, сега води курсове с подрастващите. Обучава ги как да се отбраняват.

Идват доста хора. Вчера дойдоха 120 души - хора без никакъв опит. Хора, които искат да са по-спокойни в тази неспокойно обстановка. Да знаят поне основите за оказване на първа помощ.

Сергей, който е сержант от резерва, провежда и курсове по медицина за цивилните.

Това не се забравя. Сега съм цивилен лекар. Споделям бойния си опит по военна медицина, добавя Сергей Гуцалюк.

Всички тези ветерани от войната са част от Шествието, или Марша, за национално единство. Маршът се провежда два пъти за една седмица на датите, обявени от западните разузнавания като възможна дата за руска инвазия.

Хиляди хора от Одеса се включиха в шествието за национално единство, което цели да покаже националното единство в Украйна на фона на случващото се в източната част на страната.

Мисля, че цялата ситуация е един голям блъф, залозите са много високи, а ние тук сме заложниците. Ние искаме не да бъдем обект, а субект на политиката си, в отношенията към Европа и света, смята Вадим.

Всички тези хора са тук, за да покажат на света, че Одеса е Украйна и сме готови да защитим страната си, заяви Орисия Темосавич.

Немалко участници в шествието имат приятели, чиито роднини са били или все още са в армията, разположени в Донбас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина при катастрофа между ТИР и каруца на пътя Руен-Просеник
Жена загина при катастрофа между ТИР и каруца на пътя Руен-Просеник
КНСБ: Без допълнителни 178 млн. лева транспортът на София ще бъде изправен пред колапс
КНСБ: Без допълнителни 178 млн. лева транспортът на София ще бъде изправен пред колапс