НОВИНИ

Отбелязваме Деня на европейското арт кино

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
21:21, 07.11.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
отбелязваме деня европейското арт кино

Филмите, които грейват на екраните на арт кината през годината, днес празнуват. На 8 ноември инициативата „Ден на европейското арт кино” ще събере едни от най-добрите нови екранни истории. За пета поредна година Международната конфедерация на арт кината CICAE, в партньорство с Европа Синемас, организира празника, с акцент върху богатството и разнообразието на европейската филмова култура.

С над 100 милиона посетители всяка година в Европа, арт кината играят изключително важна роля в популяризиране на културното многообразие на стария континент. През 2020 г. патрони и посланици на проекта са режисьорите Агнешка Холанд, Лукас Белво и Каролине Линк.

България се включва със специална програма в Дома на киното. Началото ще даде
вдъхновяващата анимационна история на Лоренцо Матоти "Чутовното нашествие на мечките в Сицилия", който е автор и на постера на Деня на европейското арт кино 2020.
Най-новият филм на Агнешка Холанд - "Шарлатан", поема щафетата - с поглед към историята и грешките, които пропускаме да поправим.

Българското предложение в Деня на европейското арт кино е филмът „Сестра” на Светла Цоцоркова - носител на Голямата награда за най-добър филм на 24-тия София Филм Фест, както и от Котбус и Скопие.








Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областният управител на Пловдив поиска оставката на шефа на болницата в Карлово
Областният управител на Пловдив поиска оставката на шефа на болницата в Карлово
Как се разпределят болничните легла за COVID пациенти в столицата?
Как се разпределят болничните легла за COVID пациенти в столицата?