НОВИНИ

Отварят катедралата "Нотр Дам" в Париж за посетители с резервации от началото на декември

отварят катедралата нотр дам париж посетители резервации началото декември
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:31, 13.10.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Парижката катедрала "Нотр Дам" ще бъде достъпна за посетители от 8 декември, но само с предварителни резервации, а групите ще трябва да почакат до февруари следващата година, съобщи Франс прес, като се позова на интервю на мениджъра за връзки с обществеността на катедралата пред местно издание.

Първата служба за откриване на реконструираната катедрала е насрочена за 7 декември, а на следващата сутрин ще бъде отслужена първата празнична литургия в храма-шедьовър на готическото изкуство, поразен от пожар на 15 април 2019 г.

От 8 декември катедралата ще е отворена за всички индивидуални посетители, каза Сибил Белами-Браун. Входът "ще е безплатен, разбира се", с изключение на музея в катедралата, който е със специален статут. Посещенията обаче ще трябва да бъдат запазени на уебсайт. "Резервацията ще е лесна, достъпна два дни предварително и ще гарантира точен час на влизане" в храма.

Ще е възможно в храма да се влезе и без предварително запазен час, но посетителите ще трябва "да се въоръжат с търпение", защото се очаква до 40 000 души дневно да искат да влязат в катедралата, каза Белами-Браун. За религиозните служби входът ще е без предварителна резервация, "в рамките на наличното място", поясни тя.

снимки: БГНЕС

Групи поклонници ще бъдат посрещани в катедралата от февруари следващата година, след регистрация и на малки групи до десет души максимум, каза Белами-Браун.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Тагарев: Като част от НАТО и ЕС, България може да дава своя принос за повишаване на сигурността
Тодор Тагарев: Като част от НАТО и ЕС, България може да дава своя принос за повишаване на сигурността
Филип Марински в предаването "Аз съм"
Филип Марински в предаването "Аз съм"