НОВИНИ

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

Работата по реставрацията на опожарената катедрала тече денонощно

катедралата нотр дам отваряне пет години пожара
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:47, 14.04.2024
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Реставрацията на "Нотр Дам" е почти завършена и катедралата е близо до повторно отваряне пет години след пожара, докато светът очаква с нетърпение Олимпийските игри в Париж, съобщава Ройтерс.

Вечерта на 15 април 2019 г. покривът на храма избухва в пламъци. Скоро пожарът обхваща кулата и почти срива главните камбанарии. По целия свят телевизионните зрители наблюдават с ужас, докато средновековната сграда гори.

Все още не е ясно какво точно е причинило пожара. Френски властите заявиха, че електрическа повреда или горяща цигара е възможно да са предизвикали пожара.

Гордостта на работещите по проекта проличава. "Това е строителната работа на живота, защото възстановяването на цял паметник в цялата му триизмерност е нещо изключително", казва Ема Ру, майстор по емблематичните витражи.

Повторното отваряне е планирано за декември и в момента върви по график, според служителя, който ръководи строителния проект - Филип Жост.

Проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно. Дарени са толкова много средства, че дори ще останат ресурси за допълнителни инвестиции в сградата.

63-годишният Жост, инженер по образование, който е прекарал голяма част от кариерата си в Министерството на отбраната, пое поста, след като предшественикът му, генерал Жан-Луи Жоржелен, загина при инцидент по време на поход през август 2023 г.

Около 250 фирми и стотици занаятчии, архитекти и специалисти работят по изключителна част на проекта, за да може шедьовърът на готическото изкуство да бъде открит отново на 8 декември, както засега е планирано.

Отвътре "Нотр Дам" възвърна непознат досега блясък: почистването на стените и сводовете е почти завършено, отбелязва АФП. Така вече са видими цветът на камъка от Ил дьо Франс и изрисуваните декори, които са били погребани под пластове мръсотия. Все още се полагат черно-белите карирани подове, както и изцяло преработената инсталация на техническото и електрическото оборудване и противопожарната система, казва Жост.

Епархията решава да обнови централната част на катедралата и да я оборудва с нови мебели от кафяв бронз, както и с 1500 стола от масивен дъб, които ще бъдат монтирани през есента.

Големият орган (най-големият във Франция) е покрит с оловен прах след пожара. След почистването неговите 8000 тръби са сглобени отново една по една. Възстановяването на "гласа" на "Нотр Дам" отнема шест месеца.

Снимки: БТА, архив

До лятото трябва да приключат покривите на нефа, хора и хоровата част, реставрацията на подовете, както и работата по вътрешното художествено обзавеждане.

От есента преддверието и подходите ще бъдат разчистени и преустроени в сътрудничество с властите в Париж, които отговарят за преструктурирането на околния район. Той трябва да бъде озеленен до 2028 г., отбеляза АФП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български ало измамник е задържан след гонка с полицията в Гърция
Български ало измамник е задържан след гонка с полицията в Гърция
Трима боксьори ще се борят за златни медали на европейското първенство за младежи и девойки
Трима боксьори ще се борят за златни медали на европейското първенство за младежи и девойки