НОВИНИ

Папа Франциск отслужи служба в празната базилика "Свети Петър"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:54, 10.04.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Разпети петък за католиците преминава без обичайните струпвания на богомолци в Светите земи и храмовете. Службите се предават по телевизията или онлайн.

Папа Франциск отслужи служба в празната базилика "Свети Петър". Преди това Светият отец сравни починалите от коронавируса медици с "войници, загинали на фронта".

Само шепа францискански монаси се появиха на тясната йерусалимска уличка Виа Долороса, за да извървят скръбния път на Иисус до разпването му на хълма Голгота.
С тях беше и Франческо Патон попечител на католическата църква в светите земи. Обичайно на този ден уличката е пълна с богомолци и туристи, но не и тази година.

Отец Ибрахим Фалтас, францискански монах: Четирима души изпълняват ритуала по Виа Долороса, това е за първи път в историята.

Духовниците влязоха в затворената заради пандемията църква на Божи гроб за служба в ограничен състав. Храмът "Възкресение Христово" е затворен за първи път от повече от век.

Във Ватикана, в празната базилика "Свети Петър" папа Франциск води служба в ограничено присъствие.

Само седем души присъстваха на молитвата и на така нареченото време за самовглъбение в парижката Нотр Дам. Меса не беше отслужена.

Мишел Опти, архиепископ на Париж: Господи, Господи Иисусе Христе! Преди година, тази катедрала гореше. Днес през тази Страстна седмица, целият свят е повален от пандемия, която сее смърт и която ни парализира. Този трънен венец беше спасен във вечерта на пожара и е знак за това, което си преживял, но и знак, че си с нас в разгара на нашите страдания!

Последваха четения на текстове от поета Пол Клодел и майка Тереза от двама актьори, както и изпълнение на цигуларя Рено Капюсон на сонати от Бах, всички облечени в защитни костюми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военният министър с предложения за земеделския сектор
Военният министър с предложения за земеделския сектор
Томислав Дончев: Ще се справим и като правителство, и като общество
Томислав Дончев: Ще се справим и като правителство, и като общество