НОВИНИ

Парламентарни избори 2021: Организацията на вота в чужбина

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:42, 06.03.2021
Чете се за: 04:45 мин.
Политика
Слушай новината

80 държави вече са дали съгласие да се разкрият избирателни секции на тяхна територия за парламентарните избори на 4 април. Рекорден брой българи са заявили желание да гласуват в чужбина. Срокът за подаване на заявления изтича на 9 март, а точно след седмица, на 13 март, ЦИК трябва да реши в кои градове в чужбина и по колко секции ще бъдат открити.

Три дни преди крайния срок, в който всеки желаещ може да изпрати заявление, че ще гласува в чужбина, 70 000 българи, които постоянно живеят зад граница вече са заявили желанието си да упражнят правото си на вот.

"Очакваме на изборите на 4 април българските граждани да гласуват в над 420 - 430 секции", каза главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

Това означава, че в сравнение с парламентарните избори през 2017 година секциите ще бъдат с над 60 повече. Рекорден брой избирателни урни се очаква да бъдат открити в Германия и Испания.

"В държава като Германия секциите са три пъти повече, отколкото до сега традиционно са отваряни или очакваме около 60 секции. Испания очакваме двойно по-голям брой секции да бъдат отворени - около 50", каза главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

За откриване на избирателна секция в населено място извън страната трябва да има най-малко 60 подадени заявления на български граждани, които желаят да гласуват там. Срокът за подаване на такива заявления изтича на 9 март. Веднага след това ръководителите на дипломатическите ни представителства трябва да изготвят мотивирани предложения до ЦИК за разкриването на изборни секции.

Ако в едно населено място има подадени до 500 заявления се открива една секция. При 1000 заявления - секциите трябва да са две.

"Ние ще се съобразим както с подадените заявления, така и с всички норми на избирателния кодекс, но и с противоепидемичните мерки, които са наложени в съответната страна", каза главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

Външното министерство ще достави във всяка секция необходимите дезинфектанти, маски и други предпазни средства както за хората от секционните избирателни комисии, така и за всеки гласуващ. В голяма част от европейските държави секциите ще трябва да бъдат на различни от обичайните досега места, поради изискванията да бъдат в значително по-големи помещения.

"Още веднъж да благодаря на българските общности зад граница, които активно съдействат на нашите задгранични представителства за намирането на подходящи помещения", каза главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

Право да гласуват в чужбина ще имат всички, които не са лишени от избирателни права, дори и да не са подали предварително заявление за това. Тези, които ще пътуват непосредствено преди изборите и на 4 април ще бъдат извън страната, също имат право да пуснат бюлетина, ако искат.

"Всеки един български гражданин, който се намира на територията на населено място, където е разкрита секция ще може, след предоставяне на личните си документи, да бъде включен в избирателния списък, така че при негово желание да упражни своето право на глас", каза главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

Най-проблемно се очертава да бъде гласуването във Великобритания. До момента подадените заявления от острова са близо 13 000. Очаква се там да гласуват между 30 000 и 40 000 българи, а избирателните секции не могат да бъдат повече от 35.

Така се получава, че в една секция ще гласуват по повече от 1000 души и със сигурност няма да може да се открият секции във всички градове, където има български общности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се съхраняват урните за гласуване между различните вотове?
Как се съхраняват урните за гласуване между различните вотове?
Историческата среща между папа Франциск и аятолах Али Систани (ОБЗОР)
Историческата среща между папа Франциск и аятолах Али Систани (ОБЗОР)