НОВИНИ

Парламентът в Полша се събра на първо заседание след изборите

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:13, 13.11.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
парламентът полша събра първо заседание изборите
Слушай новината

Парламентът в Полша се събра на първо заседание след изборите, при които алианс от проевропейски партии спечели мнозинство и така отвори нова страница в полската политика. На първо място все пак се класира управляващата до сега партия "Право и справедливост".

Президентът Анджей Дуда връчи мандат на досегашния премиер Матеуш Моравиецки да състави кабинет, но се очаква този мандат да е неуспешен, тъй като консервативната партия няма мнозинство в парламента.

Очаква се новият парламент да се разграничи от досегашния стил за турбулентни скандали с европейските институции, изненадващи късни гласувания и изключително бързо коване на закони, за които политическите опоненти на "Право и справедливост" твърдят, че нарушава нормалния парламентарен процес.

"Народът си свърши работата и сега депутатите трябва да ремонтират Република Полша, трябва да възстановят демокрацията", заяви Доналд Туск - лидер на Гражданска коалиция и вероятният следващ премиер на страната.

Днес парламентът избира председател и се очаква с този вот да се демонстрира мнозинството на проевропейските партии, които заедно имат 248 депутатски места.

"Първият тест ще бъде вотът за кандидата на "Право и справедливост", заяви Доналд Туск.

Шимон Холовня от дясноцентриската партия "Полша 2050" се очаква да стане председател на полския Сейм. По силата на коалиционно споразумение, сключено между проевропейските партии, той ще бъде на поста до 2025 г., когато се предвижда ротация с Влоджимеж Чажасти от Новата левица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Камерън се завръща в политиката
Дейвид Камерън се завръща в политиката
Македонският научен институт в България с вековен юбилей
Македонският научен институт в България с вековен юбилей