Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Първата пленарна сесия за новия сезон на ЕП - в Брюксел, а не в Страсбург

от БНТ , Източник: БГНЕС
21:17, 08.09.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Европа
първата пленарна сесия новия сезон брюксел страсбург

Септемврийската сесия на Европейския парламент, насрочена за 14-17 септември, трябваше да бъде първата в европейската столица Страсбург от избухването на пандемията в Европа. Тя е отменена поради високия риск за здравето, свързан с пандемията COVID-19, и затова ще се проведе в Брюксел.

"Отбелязваме това със съжаление", заявиха в съвместно изявление държавният секретар по европейските въпроси Клемент Бон и кметът на Страсбург Жан Барсегиан.

"Франция е дълбоко привързана към седалището на Европейския парламент и призовава за бързо връщане на пленарните сесии в Страсбург, в съответствие със споразуменията на ЕС", добавят те в изявление.

Според европейските споразумения седалището на Европейския парламент е в Страсбург, където се провеждат дванадесет пленарни сесии от три дни и половина годишно. Но през останалото време евродепутатите работят в Брюксел.

Поддръжниците на единствената централа в Брюксел редовно осъждат финансовите и екологичните разходи от преместването на около 2500 души и факта, че огромният комплекс в Страсбург се използва само четири дни в месеца.

От началото на пандемията през март сесиите се провеждат главно чрез видеоконференция с намалена посещаемост на депутатите и техните помощници. Последната сесия на Европейския парламент се проведе в Страсбург от 10 до 13 февруари. По време на септемврийската сесия председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да произнесе реч за ситуацията в ЕС, десет месеца след встъпването си в длъжност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гърция наложи строга карантина в три мигрантски лагера
Гърция наложи строга карантина в три мигрантски лагера
Белгийският крал ще бъде тестван за коронавирус след контакт със заразен политик
Белгийският крал ще бъде тестван за коронавирус след контакт със заразен политик