НОВИНИ

Пеевски: Руският посланик назидава и разпорежда недопустимо, няма да останем безучастни

Делян Пеевски
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 10.11.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда.

Като политици не можем да останем безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години. Това заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС, в позиция.

"Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата "Св. Николай Мирликийски – Чудотворец" е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес.

Отново напомняме, че няма да допуснем про-Путин агенти да заключват български православни храмове. Църквата е на миряните, на българските християни", посочва още Пеевски в позицията си.

В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията, допълва председателят на ПГ на ДПС.

"Още веднъж настояваме Народното събрание с голямо мнозинство да отнеме дерогацията на "Лукойл", защото това само ощетява българските граждани и бизнеси и финансира войната в Украйна. Отношението на парламентарните партии към тези въпроси ще е тест за тяхната ценностна ориентация – евроатлантизма или пропутинизма.

Ние от ДПС винаги сме отстоявали неотклонно евроатлантизма на България", завършва той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новоизбраният кмет на Шумен Христо Христов и общинските съветници положиха клетва
Новоизбраният кмет на Шумен Христо Христов и общинските съветници положиха клетва
Борисов: Ограбват ги, подкрепят се, късат си ризите - ще падне правителството, ако падне дерогацията
Борисов: Ограбват ги, подкрепят се, късат си ризите - ще падне правителството, ако падне дерогацията