НОВИНИ

Петър Гергьовски спечели сребърен медал по време на Европейския младежки зимен фестивал в Италия

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:20, 23.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
петър гергьовски спечели сребърен медал време европейския младежки зимен фестивал италия
Слушай новината

Българският сноубордист Петър Гергьовски спечели сребърен медал по време на Европейския младежки зимен фестивал във Фриули Венеция Джулия, Италия.

Гергьовски се нареди втори в квалификациите в дисциплината паралелен гигантски слалом, а след това във фазата на елиминациите записа победи последователно над Бартоломей Кацичак, Крищоф Минаржики, а в полуфиналните в изцяло български дуел се наложи над Тервел Земфиров, за да си осигури място в спора за златното отличие.

В битката за титлата, за съжаление, Петър Гергьовски отстъпи на италианеца Майк Сантуари и така остана със сребърния медал.

В дуелът за бронза пък другият българин Тервел Земфиров загуби от австриеца Вернер Пийч.

Земфиров зае седмо място в пресявките, а след това се справи последователно с Никола Майсер и Лион Хамершмид преди да дойдат загубите от Гергьовски и Пийч.

При девойките пък България беше представена в паралелния гигантски слалом от Андреа Коцинова и Йорданка Андонова. Двете ни състезателки преминаха успешно квалификациите, но впоследствие отпаднаха още на 1/8-финалите след загуби от Соня Запала и Мари Гамс. Шампионка пък стана представителката на Германия Матилда Шайд.

Утре българските състезатели ще вземат участие в отборната микс надпревара в дисциплината паралелен гигантски слалом.

Междувременно в дисциплината фристайл бигеър в сноуборда българинът Кристиян Крумов се нареди 18-ти в квалификацията с резултат 31.8 точки и не намери място във финала, за който се класират най-добрите 12.

В ски бягането Дани Чолаков се класира 50-ти в класическия стил на 10 км при младежите, а на 7.5 км при девойките Даниела Йорданова е 56-та и Ивайла Василева е 59-та.

На шорттрек 1500 метра единствено Асен Гюров стигна до полуфиналите, където остана шести и не продължи напред. В същата дисциплина на фаза четвъртфинали отпаднаха Николас Тосков, Соня Стоянова и Аделина Чанчева.

Четиримата български представители пък се наредиха трети в четвъртфинала на отборната микс щафета и не намериха място в полуфиналите.

В бягането на 500 метра Гюров и Соня Стоянова отпаднаха в четвъртфиналите, докато Аделина Чанчева и Николас Тосков не успяха да преодолеят сериите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Брюксел външният ни министър поиска ЕС да изрази солидарност с България заради случая "Пендиков"
В Брюксел външният ни министър поиска ЕС да изрази солидарност с България заради случая "Пендиков"
Политическите послания от срещите на австрийския канцлер в България
Политическите послания от срещите на австрийския канцлер в България