Писателят Георги Господинов с награда за принос към европейската литература

от БНТ
14:04, 27.02.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Още
писателят георги господинов награда принос европейската литература
Слушай новината

Писателят Георги Господинов спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор е носителят на наградата Usedom за 2021 г. Тя се връчва за принос към развитието на европейската литература и диалог.

Георги Господинов е избран за победител от жури с председател носителката на Нобелова награда Олга Токарчук. Тя самата е сред европейските писатели, получавали наградата, заедно с имена като Саша Станишич, Йоана Батор, Джени Ерпенбек, Илия Троянов.

В мотивите си за решението журито пише: "Георги Господинов е значим и неповторим глас в европейската литература. Неговото творчество - фрагментарно, пълно с меланхолия и острота - стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит".

Отличието си Господинов ще получи през април в рамките на Дните на литературата на остров Узедом, който събира полската и немска граници. Островът има стара литературна слава и е бил любимо място на Томас Ман.

По време на фестивала Господинов ще има свое четене на 17 април. Планирано е подобно събитие и с участието на Олга Токарчук, известният философ Петър Слотердайк, Навид Кермани и други.

За Георги Господинов това е поредната значима европейска награда, която получава. През 2019 г. той спечели полската награда "Ангелус" за романа си "Физика на тъгата", а три години преди това и швейцарската "Ян Михалски", в конкуренция с писател от ранга на Джулиан Барнс.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови ограничителни мерки в Гърция от днес
Нови ограничителни мерки в Гърция от днес
Добрич вече е в "червената зона" по заболеваемост
Добрич вече е в "червената зона" по заболеваемост