НОВИНИ

Пламена Миткова бе избрана за Атлет №1 на България за 2022 година

Снимка: start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 13.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Световната шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години Пламена Миткова получи наградата си за Атлет №1 на България за 2022 година, след като зае първото място в анкетата на списание "Атлетика".

Миткова бе наградена на специална церемония в хотел "Метрополитън" в София, като сподели, че в началото на март в Истанбул може да очакваме дебюта ѝ при жените по време на европейското първенство по лека атлетика в зала.

"Равносметката е, че се справихме много добре и мислим да продължим по същия начин със същите планове, а може би малко ще ги подобрим естествено. За тази цел ще се вдигнат и тренировките. Смятам, че ако съм здрава, ще постигнем успехи. Имам амбиции за Европейското първенство със сигурност. Не само аз, но и треньорът ми също. Готвим се за състезания при жените. Ще участвам на турнири през месец февруари. Ако всичко е наред, а и при малко късмет, и се класирам по ранглиста или норматив, ще участвам", заяви 18-годишната лекоатлетка.

Пламена Миткова разкри още, че златният медал от световното първенство през миналата година със сигурност ще покачи очакванията към нея, но самата тя е мотивирана да види до къде се простират нейните възможности.

"Тази неделя ще бягам 200 метра, но за скока другата седмица на националното първенство при старшата възраст. В Пловдив освен, че се подобриха условията и имаше ремонт, нашият отбор е много сплотен и си помагаме, а това допринася за успехите. Искам да се представя добре на Европейското първенство за мъже и жени, така и лятото на последното ми голямо състезание при девойките. Тепърва ще има повече очаквания. Времето ще покаже колко далече мога да стигна. Със сигурност всяка година трябва да се започва по-надъхано и с по-голяма увереност. Надявам се тази година да е още по-успешна", завърши Миткова.

Божидар Саръбоюков, който остана трети в анкетата разкри пред БНТ, че също планира да участва в състезания при мъжете.

"Рекордът за юноши (7.96 метра) беше само началото. Надявам се през лятото отново да спечеля медал на европейското първенство за юноши до 20 години и да участвам на европейското първенство за мъже и жени в зала", заяви сребърният ни медалист в скока на височина от световното първенство за юноши до 20 години в Колумбия през миналата година.

На церемонията по награждаване за Атлет на годината присъстваха още Лъчезар Вълчев, Пламена Чакърова, Васил Русенов, Ирен Саръбоюкова, Елена Аргирова, както и Боян Хаджитодоров, Ана-Мария Петкова и Васил Антонов. Последните двама бяха отличени сред победителите в А1 Атлетика за младежи за 2022 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Милов: Най-важно си остава световното първенство, защото дава квоти за Олимпиадата
Кирил Милов: Най-важно си остава световното първенство, защото дава квоти за Олимпиадата
Радослав Панталеев е под въпрос за Купа "Странджа"
Радослав Панталеев е под въпрос за Купа "Странджа"