НОВИНИ

Пластмаса в Черно море - нарушено ли е екоравновесието

bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 25.05.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

През последните години все по-често се говори за микропластмасата - частиците, които се срещат навсякъде около нас и които вече се увеличават до опасни за здравето концентрации. Европейската директива, която ограничава ползването на еднократни пластмасови изделия, все още не се прилага стриктно у нас, въпреки че влезе в сила преди 2 години. Междувременно микропластмасовите частици се срещат не само в морето, но и в морските дарове, с които се храним.

429 000 микропластмасови частици на квадратен километър има в Черно море – това установи първото у нас изследване. И понеже основен замърсител на морето са реките, сега учените от Института по океанология към БАН работят по следващия си проект - замърсяването на Дунав.

"В нашия обсег на Дунава, където изследвахме – около Русе и Тутракан, това е долното течение на Дунава, количествата от пластмасите бяха много по-ниски отколкото в Сърбия, но това е моментна снимка на състоянието на микропластмасите, според мен трябва да се направи мониторинг, тоест сезонно", заяви доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН.

Учените са установили, че най-силно е замърсяването в района на нос Калиакра и при устието на река Камчия.

"Изследването на микропластмасите е малко по-трудно, отколкото на останалите пластмаси, защото те са многообразни и се получават при раздробяването и разграждането на големите пластмаси. В момента ситуацията е такава, че има от всички видове пластмаси, включително тези, които са от бутилките, различни цветове. Тези цветове всъщност показват различния тип на пластмасите", допълни доц. Виолин Райков.

Всяко движение на водата размества и разнася микрочастиците, които се отлагат на дъното и повече не могат да бъдат извлечени от седимента. Пластмасата преминава няколко стадия на разграждане, като последният е превръщането ѝ в наночастици.

"Изключително микроскопични частички, които за съжаление вече са намерени в кръвта в белите дробове и в различните тъкани в човешките същества след експерименти. Това означава, че ги има във всички нива на биологичната организация, тоест като започнеш от морските организми до всички останали животни и растения", добави доц. Виолин Райков.

Според Световната здравна организация микропластмасите влизат в човешкия организъм основно чрез водата и морските дарове. Въздействието им върху здравето ни все още не е напълно изяснено, но се предполага, че влияят върху ендокринната и репродуктивната система. Учените вече са установили, че в черноморската риба има остатъци от пластмаса.

"Трябва да се задълбочат изследванията, за да се види в какви концентрации са тези пластмаси. Проблем е, ако ги открием в мускулатурата, тоест в тялото, което консумираме директно. Засега сме ги открили в стомашно-чревния тракт", коментира доц. Виолин Райков.

Най-пряко засегнати от замърсяването с пластмаси обаче са организмите, които филтрират морската вода, като мидите и рапаните. Затова от 3 години Европа се опитва да ограничи пластмасата за еднократна употреба.

"За съжаление в България това не се случва, поне не го виждаме ние. Самосъзнанието е на първо място, но когато се предлагат огромни количества от евтин материал, който буквално е навсякъде, хората не се замислят", каза още доц. Виолин Райков.

Той допълни, че в морето далеч няма само пластмасови продукти и това се дължи на безотговорността на хората. Последните странни находки, които учените откриват, са части от хладилници, автомобилни двигатели, части от тоалетни чинии, както и разнообразни продукти на фармацевтичната промишленост.

Репортер: Петя Иванова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката в Триград: Възстановяването на пътя се бави, местни жители призовават за цялостен ремонт
Обстановката в Триград: Възстановяването на пътя се бави, местни жители призовават за цялостен ремонт
Корнелия Нинова нареди строг контрол срещу спекулата при антикризисните мерки
Корнелия Нинова нареди строг контрол срещу спекулата при антикризисните мерки