НОВИНИ

Плувците ни очакват да покажат максималните си възможности на Световното в малък басйен

плувците очакват покажат максималните възможности световното малък басйен
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 12.12.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

От 16 до 21 декември в Абу Даби ще се проведе Световното първенство по плуване на 25 метров басейн.

Страната ни ще бъде представена от 8 състезатели, сред които за съжаление не е Йосиф Миладинов, който не е в оптимална форма, след като преболедува COVID-19.

След най-успешната година за българското плуване през новия век е време за последното състезание в басейна за 2021 г.

В отсъствието на Миладинов, част от отговорността на отбора ще падне върху трениращия в САЩ Калоян Бартанов и дебютиращата сред жените Жанет Ангелова.

"Много бих искала да сляза под 2 минути на 200 метра и вече на останалото да се подобря с възможно най-много. Това може би е най-успешната ми година, дори не съм си мислила, че ще успя да плувам толкова бързо", заяви Ангелова.

"Развитието им е завидно. Тук бих споменал целия отбор за юноши, който участва на европейското първенство в Рим. Очаквам състезателите да покажат моментните си максимални възможности, да бъдат мотивирани, концентрирания и да се представят силно", сподели старши-треньорът Кристиян Минковски.

Освен Ангелова и Братанов, в Абу Даби ще бъдат още Йордан Янчев и олимпийците ни от Игрите в Токио - Антъни Иванов, Диана Петкова, Калоян Лефтеров и Любомир Епитропов.

"Всички сме изморено и правим всичко възможно да се възстановим по най-добрия начин. За момента се чувствам добре, подготовката вървеше добре. Надявам се да успея да покажа оптимално представяне", заяви Епитропов.

"Световното на малък басейн ни е като бонус състезание. Мислим, че си свършихме работата за тази година. За догодина имаме нови цели и се надявам това състезание да мине по вода.

Въпреки тежката си среща с коронавируса, с амбиции за добро представяне заминава и Йордан Янчев.

"Имах проблеми с дробовете и трябваше да нося уреди за следене на пулса, но всичко е наред. Бях извън водата месец и половина, но сега съм тук", заяви Янчев.

В Абу Даби състезателите ще плуват в 25 метров басейн за разлика от всички останали състезание през годината, които бяха в двойно по-голям.

На световно ниво медали все още липсват, но тази година доказа, че за българското плуване най-хубавото тепърва предстои.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов завърши 16-ти във Вал д'Изер
Алберт Попов завърши 16-ти във Вал д'Изер
Националите ни по бокс с 4 победи във Вейле
Националите ни по бокс с 4 победи във Вейле