НОВИНИ

По-дълго боледуващи от COVID-19 усещат несъществуващи миризми

дълго боледуващи covid усещат несъществуващи миризми
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 27.12.2020
22937
Чете се за: 01:22 мин.
Още
Слушай новината

Учените откриха нова неочаквана последица от продължително боледуване от COVID-19, съобщава БГНЕС, като се позовава на Скай Нюз.

Пациентите, прекарали продължителен коронавирус, започнали да усещат несъществуващи миризми. Много от тях съобщават за „отвратителна” миризма на риба, на сяра или „сладникаво неприятна миризма”.

Този страничен ефект се обяснява с факта, че SARS-CoV-2 е невротропен вирус, който засяга нервите в областта на небцето, което е като шок за нервната система, обяснява проф. Нирмал Кумар.

Благотворителната организация AbScent, подкрепяща хора с нарушено обоняние, събира информация от хиляди пациенти с аносмия (пълна липса на способност да усеща миризми – бел.ред.) и паросмия (наличието на обоняние при липса на стимул – бел.ред.), за да помогне при разработването на методи за лечение.

Експертите от организацията съветват всички, които страдат от паросмия, да започнат да „тренират” носа си, като упражненията включват ежедневно вдишване на аромат от рози, лимон и карамфил в продължение на 20 секунди, за да се възстанови постепенно обонянието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как премина първият ден на ваксинация срещу COVID-19 (Обобщение)
Как премина първият ден на ваксинация срещу COVID-19 (Обобщение)
Пекин засилва мерките срещу опасността от избухване на коронавирусно огнище
Пекин засилва мерките срещу опасността от избухване на коронавирусно огнище