НОВИНИ

По-добър достъп на български храни до пазара се ангажира да осигури Министерството на земеделието

процента поскъпнали хранителните стоки
bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 15.01.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на земеделието се ангажира да подобри достъпа на български храни до пазара у нас. Ще бъде повишен и контролът по агрохранителната верига, качеството и безопасността на предлаганите храни на пазара в страната.

Това е резултатът от видеоконферентна среща с браншовите организации от сектор "Храни" и търговските вериги, съобщават от ведомството.

В срещата участие взеха министъра на земеделието д-р Иван Иванов, заместник-министър Момчил Неков, заместник-министър Стефан Бурджев, заместник-министър Иван Христанов, както и представители на Българска агенция по безопасност на храните, Център за оценка на риска по агрохранителната верига, Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията.

"Искаме да подкрепим родните производители на храни като създадем възможно най-добри условия на достъп на българските храни на пазара", се казва в съобщението на министерството.

Особено важна за властите е устойчивостта на веригата на предлагане на храни чрез предлагане на фермерски продукти и скъсяване на веригите на доставки с цел да се защитят максимално интересите на българските производители и да се предотвратят нелоялни търговски практики.

Сред набелязаните приоритети в сектора са още борбата със сивата икономика, както и прилагането на ангажиментите по Зелената сделка и запазване на биоразнообразието.

На срещата зам.-министър Момчил Неков подчерта, че се работи в посока производството на повече българска продукция с по-голяма добавена стойност и подкрепата ѝ през финансовите инструменти на европейските и национални политики, които бъдещият Стратегически план и Националния план за възстановяване и устойчивост предлагат.

"Ще се работи да се подпомогнат преработвателите, тъй като те създават работни места и много от тях оперират в селските райони, което е в унисон със заложените основни приоритети както на коалиционното правителство, така и на подготвяния стратегически документ за следващия програмен период", каза още Неков.

Важна тема на дискусията беше и дигитализацията, прилагането на високите технологии в хранителната индустрия и търговската мрежа, се казва в съобщението на земеделското министерство.

Акцент в разговорите беше развитието на биологичното земеделие и перспективите му както в национален план, така и като експортно ориентиран продукт.

От ведомството съобщават, че преработвателите са подкрепили включването на мярка в стратегическия план и за подпомагане на схемите за качество.

По време на дебата са поставени и въпросите за недостига на работна ръка в сектора и студентските програми, с които да се привличат млади специалисти, както и за приобщаване на децата към вкуса на добрата българска храна чрез програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

С две седмици, до 28 януари 2022 г., се удължава срокът за обществено обсъждане на изготвения проект на Програма за местни традиционни и регионални традиционни храни за периода 2021 - 2031 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС: С недоумение следим дискусията "за" и "против" зелените сертификати
БЛС: С недоумение следим дискусията "за" и "против" зелените сертификати
Часове до окончателното решение: Ще депортират ли Новак Джокович?
Часове до окончателното решение: Ще депортират ли Новак Джокович?