НОВИНИ

Почина Армен Джигарханян

bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 14.11.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Известният актьор и режисьор Армен Джигарханян е починал днес рано сутринта на 86-годишна възраст. Това съобщи пред ТАСС Артур Согомонян, приятел на народния артист на СССР.

Джигарханян е роден на 3 октомври 1935 г. в Еверан, Арменска ССР. През 1954 г. постъпва в Института за изкуство и театър в Ереван, в курса на режисьора В. Аджемян, ръководител на театър "Г. Сундукян". Но курсът е прекалено голям и Армен се премества в курса на А. Гулакиан, който завършва през 1958 г. Дебютира през януари 1955 г. в постановката на В. Гусев "Иван Рибаков" на Ереванския руски драматичен театър "К. Станиславски". В трупата на този театър, където актьорът работи повече от десет години, той е поканен като студент втори курс.

През 1967 г. А. Ефрос кани актьора в Московския театър "Ленински комсомол". През 1969 г. А. Джигарханян започва да играе в театър Маяковски в Москва. На сцената на театъра играе в ролята на Стенли Ковалски в "Трамвай желание", Голямото Па в "Котка върху горещ ламаринен покрив", Сократ в "Разговори с Сократ" от Е. Радзински, генерал Хлудов в "Бяг" от Михаил Булгаков. През септември 1996 г. напуска театъра, но продължава да играе на редица театрални сцени.

Джигарханян е известен на българската публика с участието си във филмите "Неуловимите отмъстители", "Техеран 43", "Здравейте, аз съм вашата леля", "Мястото на срещата не се променя". Филмографията му включва над 200 роли.

През последните близо три десетилетия актьорът ръководеше собствения си театър "Джигарханян". Българската публика е гледала неговите спектакли "Любов и зайци", "Игра на джин", "Мона" и "Театър от времето на Нерон и Сенека" и "Три сестри", които гостуваха на сцените в София, Пловдив и Русе през 2003, 2010 и 2012 г.

Автор: Ростислава Генчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреа Бочели изпраща музикално послание за вяра, надежда и милосърдие
Андреа Бочели изпраща музикално послание за вяра, надежда и милосърдие
Барселона задлъжнява на Меси с 33 млн. евро
Барселона задлъжнява на Меси с 33 млн. евро