НОВИНИ

Почина последният крал на Гърция Константин II

почина последният крал гърция константин
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
06:45, 11.01.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Бившият крал на Гърция Константин II почина на 82 години в Атина след инсулт. Това съобщи гръцкият информационен портал Newsbomb.

Константин II е роден на 2 юни 1940 г. в Атина и е последният крал на Гърция (1964-74 г.) от династията на Глюксбургите. Той е син на крал Павел I и Фридрих Хановерски. Той е последният ортодоксален монарх, който управлява страната. Като потомък на датския крал Кристиан IX той носи титлата принц на Дания.

Когато през 1967 г. на власт в Гърция идва профашистката хунта на Черния полковник, Константин се опитва да се опълчи срещу нея, като призовава народа към бунт по радиото. Но без подкрепа е принуден да избяга от Гърция и да заживее в Рим. През 1973 г. с референдум монархията е премахната и е установена република.

След свалянето на военната диктатура демократичното правителство провежда втори референдум на 8 декември 1974 г., който потвърждава волята на народа да не се възстановява монархията. Константин никога не признава тези референдуми и никога не абдикира официално. Въпреки това Глюксбургската монархия престава да съществува и е създадена Гръцката република.

До 2013 г. бившият крал живее със семейството си в Лондон. През май 2013 г. кралското семейство се премества за постоянно в Гърция - в Портохелион в община Ермионида, на 6 км от остров Спецес. Заради сериозни здравословни проблеми бившият монарх живееше през последните месеци в Атина, за да бъде близо до болницата, в която се лекува.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха наградите "Златен глобус": Вижте кои са големите победители? (СНИМКИ)
Раздадоха наградите "Златен глобус": Вижте кои са големите победители? (СНИМКИ)
Серия от въздушни удари срещу Харков часове след посещението на германския външен министър
Серия от въздушни удари срещу Харков часове след посещението на германския външен министър