Почитаме Свeта мъченица Ирина

от БНТ , Източник: БГНЕС
09:07, 05.05.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
първия ден новата година празнуваме васильовден сурва
Слушай новината

На днешната дата Българската православна църква почита паметта на Света мъченица Ирина. Именици са Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо.

Пенелопа, както се казвала светицата до покръстването си, била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Баща ѝ построил за нея чуден дворец извън града, далече от светския свят и развлечения. Наел хора да се занимават с обучението и възпитанието ѝ. Един от тях бил християнинът Апелиан. Той учил девойката на християнски ценности.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща ѝ и съобщил, че ѝ е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата спасила момичето и конете побегнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си. Ирина започнала да приучава и други граждани.

След време в града имало нов управител, който като разбрал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения. Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения. Виждайки несправедливостта, народът въстанал и прогонил управителя с камъни. Властта поел синът му, който продължил делото на баща си. В краката на момичето били забити пирони и в това състояние била развеждана из града в огромни мъки. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. От тогава народът започнал още повече да почита девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

След време Ирина получила известие, че скоро Бог ще си я прибере. Тогава заедно с учителя си Апелиан отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре. Света Ирина починала в началото на II век.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Водопадът Бовска Скакля - перлата на Искърското дефиле (Снимки)
Водопадът Бовска Скакля - перлата на Искърското дефиле (Снимки)
Нинова: Борисов и новите партии се захапаха за Изборния кодекс и забравиха за проблемите на хората
Нинова: Борисов и новите партии се захапаха за Изборния кодекс и забравиха за проблемите на хората