НОВИНИ

Подобряват ли се условията на труд в шивашките предприятия?

bnt avatar logo
от БНТ
06:37, 23.04.2021
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Тази седмица България се включи в международна кампания за подобряването на условията на труд и заплащането в шивашките предприятия. Инициативата е на международната организация на индустриалните работници по повод осем години от трагедията в сградата Рана плаза в Бангладеш. Тази година кампанията е под наслов "Шивашките фабрики и шивашките работниците имат нужда от безопасни места за работа".

Валентина Терзиева е учила за шивачка и от 30 години практикува професията. Казва, че преди години условията на труд са били по-различни. Работила е в цех, където е било значително по-тъмно с малко място предвид големия брой работници, за разлика от сега.

"И почивки има, и работното място погледни колко широко, светло и не е такова малко помещение къде не можеш да дишаш. Добре е при нас, тоалетните чисти и просто условията много добри", споделя Валентина Терзиева - шивачка.

От Българската асоциация за текстил, облекло и кожи наблюдават значително по-добри условия в шивашките фабрики през последните няколко години у нас. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията, който е и собственик на шивашко предприятие в Кюстендил.

"Чуждестранните възложители правят така наречените социални одити на фирмите, които социални одити именно това проверяват: условия на труд, битови условия... Нашите фирми, ако искат да изпълняват поръчките, те трябва да подобряват тези условия и действително се направиха много инвестиции в тази насока", обясни Йордан Беловодски - изпълнителен директор на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи.

Според заетите в бранша има какво още да се желае.

"Предполагам, че може още много неща, и стол и храна, купони, може би от тоя род, при нас има достатъчно разстояние, виждате много добре, че е широка залата и е удобна, уютна, приятна", каза Мария Филипова - шивачка.

От синдикалните организации в сферата на леката промишленост настояват за въвеждане на така наречената "заплата за издръжка", както и да бъде отменено отчитането на работното време.

"Минималната заплата често пъти поставя много от работещите хора под линията на бедност, за съжаление. А всъщност тия хора работят и те работят денонощно и дават всичко от себе си, така че да могат да изхранват семействата си. Отчитане на работното време засяга и заплащането и условията на труд. Това всъщност натоварва, в много голяма степен води до намаляване на доходите и и до нерегулярно отчитане на извънредния труд, а той се налага, ние разбираме, че се налага", уточни Цветелина Милчалиева - председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ.

Междувременно средната заплата на заетите в бранша бележи ръст през последните години.

"По официална статистика средната брутна заплата в бранша превишава с около 40% минималната работна заплата, като за последните 3 години преди кризата говоря, преди Ковид кризата тя се е увеличила с 20%", коментира Йордан Беловодски.

В българските шивашки предприятия се изработват поръчки най-вече от Германия, Франция и Италия.

Репортаж на: Владислава Миланова, Ани Дочева, Анатоли Костов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора с увреждания искат достъпна градска среда във Варна
Хора с увреждания искат достъпна градска среда във Варна
Пускат движението по ремонтирания 10 км участък от АМ "Тракия"
Пускат движението по ремонтирания 10 км участък от АМ "Тракия"