НОВИНИ

Показаха Торинската плащеница на Велика събота за католиците

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:43, 11.04.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Общество

Рядко събитие беляза Велика събота за католиците. В Торино беше показана плащеницата, за която се вярва, че е увивала тялото на мъртвия Христос след свалянето му от кръста.

Една от най-важните реликви в християнския свят Торинската плащеница беше показана от нишата с контролирана температура в катедралата "Свети Йоан Кръстител", за да бъде видяна по телевизията и онлайн.

Събитието е извънредно заради крехкостта на лененото парче плат, в което се вярва, че е бил погребан Христос след разпятието и което носи отпечатъка на образа Господен. То помогна на милиони християни да се помолят за край на пандемията.

Архиепископът на Торино Чезаре Носилия е взел решение да я покаже на Велика събота, след като получил хиляди молби. Реликвата е в Торино от 1578 ма година, последно беше показана за много кратко преди две години.

Смирение изпълни снощи празния площад "Свети Петър", където се проведе процесията за Разпети петък. За първи път от 64-та година шествието е в ограничен състав и не е около Колизеума. Петима затворници и служители на затвор и петима медици от Ватикана носеха дървения кръст и запалени главни.

Папата изслуша от високоговорител разкаяния на престъпници и жалби на близки на жертвите им.

Преди това прострян на пода в пустата базилика Светият отец се помоли за страдащите.

Папа Франциск: Всемогъщи Боже, погледни със състрадание на децата ти, които страдат от тази пандемия. Облекчи болката на болните, дай сила на тези които се грижат да тях и приеми в мир починалите.

Проповедта беше произнесена от друг свещеник както е обичаят. Освен малкото присъстващи коронавирусът наложи още едно ограничение - единствен папата целуна разпятието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преводачът на папа Франциск: Времената на криза пробуждат човешката солидарност
Преводачът на папа Франциск: Времената на криза пробуждат човешката солидарност
Евреите посрещат Пасха със затворена синагога
Евреите посрещат Пасха със затворена синагога