НОВИНИ

Полша затвори въздушното си пространство за самолети на Беларус

полша затвори въздушното пространство самолети беларус
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:30, 26.05.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

В сряда Полша въведе забрана беларуски самолети да използват въздушното й пространство като част от санкциите на целия ЕС, договорени тази седмица, след като Беларус арестува журналист дисидент журналист при отклонен полет, съобщи Агенция Франс прес.

"Министерският съвет прие забрана за влизане във въздушното пространство на Полша на самолети, използвани от превозвачи от Беларус", заяви правителственият говорител Пьотр Мулер в Tуитър.

Полша споделя дълга граница с Беларус и се очаква забраната да има съществен ефект върху полетите на беларуски превозвачи, включително националната авиокомпания Belavia, до Западна Европа.

По-рано в сряда имаше объркване, когато беларуски полет по маршрут от Минск до Барселона можеше да бъде видян на уебсайтовете за проследяване на полети, обикалящ близо до полската граница в продължение на няколко минути.

Полските власти заявиха, че са му отказали влизане във въздушното пространство, тъй като Франция е казала, че няма да го допусне. Но на друг полет – от Минск до Варшава - беше разрешено да се приземи.

Говорителят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз заяви, че решението на Франция да не допусне самолета се равнява на "въздушно пиратство“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белият дом: Америка преживява "епидемия от насилие с оръжие"
Белият дом: Америка преживява "епидемия от насилие с оръжие"
Валежите с гръмотевични бури продължават
Валежите с гръмотевични бури продължават