НОВИНИ

Полската федерация по плуване прибра шестима състезатели от Токио заради гаф

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:40, 21.07.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
полската федерация плуване прибра шестима състезатели токио заради гаф
Слушай новината

Само няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Токио, шестима полски плувци бяха принудително върнати у дом след невероятна грешка на местната плувна федерация.

Преди две седмици оттам обявиха списък от 23-ма състезатели, които ще пътуват за столицата на Япония, за да вземат участие в най-голямото спортно събитие на планетата.

От федерацията обаче са допуснали процедурна грешка, която се дължи на непознаването на олимпийските стандарти, наложени от Международната плувна федерация (ФИНА).

Така, в един момент се оказало, че покрити нормативи за Игрите имат само 17 плувци, а останалите били принудени да напуснат Токио незабавно.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Шестимата състезатели без покрити изисквания са се прибрали с полет до Варшава миналата неделя, а една от тях - Алиция Тхош, побърза да изяви възмущението си от случилото си.

"Представете си какво е да посветите 5 години от живота си в стремежа за още едно участие на най-важното спортно събитие. Да се откажете от личния си живот и да пожертвате семейството си в името на работата. И изведнъж, 6 дена преди големия финал, се оказва, че мечтата ви ще остане несбъдната заради некомпетентността на някой друг", написа в своя профил Тхош, която е участничка на последните две Олимпиади.

Преди дни в телевизионно интервю тя дори поиска оставката и на борда на федерацията по плуване на Полша.

Павел Сломински, президент на федерацията, изрази своето съжаление за случилото се, но отказа да поеме пълната отговорност, хвърляйки вина и върху правилата за класиране на Олимпиадата в плуването и Полския олимпийски комитет.

Останалите петима плувци, които са били принудени да се приберат в Полша, са Бартош Пишчзорович, Александра Поланска, Матеуш Хованиец, Доминика Косаковски и Ян Холуб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама от най-добрите защитници на ЦСКА пропускат мачовете с Лиепая
Двама от най-добрите защитници на ЦСКА пропускат мачовете с Лиепая
Грандиозно меле между футболисти, съдии и полиция на Копа Либертадорес (ВИДЕО)
Грандиозно меле между футболисти, съдии и полиция на Копа Либертадорес (ВИДЕО)