НОВИНИ

Помощник генералният директор на ЮНЕСКО: Страната ви разполага с уникално културно наследство

помощник генералният директор юнеско страната разполага уникално културно наследство
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 09.03.2023
Чете се за: 08:22 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с помощник генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа” в Центъра за световно наследство г-жа Берта де Санкристобал. На срещата днес в Министерството на културата участваха и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, началникът на кабинета доц. Борис Данаилов, д-р Петър Миладинов, началник на отдел „Международно сътрудничество и европейски програми“ в Министерството на културата, Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, МВнР, и Зорница Грекова, заместник постоянен представител на България към ЮНЕСКО.

В началото на разговора стана ясно, че Ернесто Отоне е за четвърти път в България, а последните два пъти – в качеството си на представител на ЮНЕСКО. „Научихме много от това пътуване, имате сериозна експертиза тук и тя не е само в София”, каза Отоне. Той коментира с ентусиазъм Епископската базилика в Пловдив и мозаечното ни наследство. Сподели, че са виждали много мозайки, но не на такава площ и експонирани по този начин, затова трябва да се гордеем с тях. Министър Тодоров приветства представителите на ЮНЕСКО и коментира проекта за световен център за изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита” край Созопол. „Ние сме в началото на дълъг процес и това е нещо, което не можем да свършим сами”, изтъкна той.

Отоне припомни, че още през 2021 г. е обсъждал заедно с тогавашния министър на културата проф. Велислав Минеков този проект. „Тогава професорът ми разказа за визията за острова и разбрах, че е важно да го видим на място, защото това дава различен поглед от документацията”, сподели Отоне. Той допълни, че след мисията у нас, която определи като много успешна, има много идеи. „Виждал съм само в Тунис, Италия и Испания подобни проекти, свързани с подводната археология. Центърът, който имате тук, е нещо уникално за страната Ви, с което също можете да сте горди”, посочи Отоне. По думите му страната ни има огромен потенциал да развие Центъра за подводна археология, а наличието на експерти и особено на жени експерти в тази област, е нещо много рядко срещано и ценно. Допълни, че бихме могли да намерим и международно съдействие, тъй като страната ни е била първа от държавите, ратифицирали приетата през 2001 г. от Генералната конференция на ЮНЕСКО Конвенция за опазване на подводното културно наследство.

По отношение на посещението си на остров „Св. св. Кирик и Юлита” Ернесто Отоне сподели, че на острова и в музея заедно с Берта де Санкристобал са видели много исторически пластове. Затова е важно и да определим в каква посока точно да върви проектът и да набележим неговия фокус. По мнението му не всички сгради на острова е необходимо да бъдат запазени, тъй като не всички имат еднаква културна и историческа стойност. Освен това, ако бъде разглеждан този проект като пилотен от ЮНЕСКО, ще е необходимо да се търси и международно финансиране, тъй като сградите са в аварийно състояние. Посочи, че страната ни желае проектът да има международен отзвук и затова преди всичко трябва да реши върху какво да се фокусира и да набележи няколко приоритета, за да може идеята да се осъществи успешно. Отоне каза още, че мястото има огромен потенциал и решението по какъв начин да бъде представено културното наследство е голямата възможност и предизвикателство. Трябва да се помисли как обектът би могъл да работи целогодишно, за да не бъде обхваната като целева група само тази на туристите през лятото. За тази цел бихме могли да се обърнем и към други аспекти като творчеството и изследванията, а от българска страна доц. Данаилов посочи, че стремежът е да бъде интегриран и образователен център, тъй като децентрализацията на образователните институти е ключова.

По някакъв начин това може да се впише и в рамката за артистично образование, която ЮНЕСКО разглежда, сподели Отоне. Министър Тодоров добави, че от изключително значение е и непрестанното образоване на различните общности по отношение на ценността на културното ни наследство. То е важно за постигането на разбиране на това как България ще създаде център за творческа дейност. Като препоръка Ернесто Отоне предложи да бъде създадено място за резиденции на съвременни артисти по подобие на Международния център за изкуства – резиденция за творчески престой в Париж, „Сите Дез Ар”. Важно е също така да поставим акцент и върху това да имаме център за изследвания в контекста на работата на Центъра за подводна археология. Отоне сподели, че се е запознал и с предишния проект за острова на арх. Тодор Кръстев, като, по думите му, той акцентира повече върху развитието на острова като културен хъб, докато идеите сега са в посока фокус на подводната археология и има много нови моменти.

Снимки: Министерство на културата

Друга много важна препоръка от помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне бе да бъдат проведени консултации с общността около острова, за да е ясно какви са нагласите и нуждите ѝ. Чувството на принадлежност е изключително важно и би помогнало за опазването на културното наследство, категоричен бе министър Тодоров. Той благодари за съдействието и за вниманието, което ЮНЕСКО отделя за този важен за страната ни проект и подчерта, че не бихме успели без съдействието на световната организация. „Дадохте ни надежда, че работим в правилната посока”, посочи министър Тодоров. Допълни, че задачата е дългосрочна, надвишава дори цял един пълен мандат и се надява министрите след него да я продължат успешно.

„Това е прекрасен и уникален проект и ние ще бъдем на всяка стъпка от него заедно с Вас, с нашите експертиза и знание”, увери министъра помощник генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне.

След срещата си помощник генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне участва и в среща в Национална галерия - „Двореца” с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Пред медии той посочи, че страната ни е избрала важни приоритети в сферата на културата и е свършила работата си добре.

Преди да отпътуват от България днес г-н Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат и с министъра на външните работи Николай Милков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят Паметника на Съветската армия, реши СОС
Местят Паметника на Съветската армия, реши СОС
ЕК води преговори за предоговаряне на доставките на ковид ваксините
ЕК води преговори за предоговаряне на доставките на ковид ваксините