НОВИНИ

Посланиците от страните на НАТО се събират в Брюксел заради инцидента в Полша

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:18, 16.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Днес в щаб-квартирата на НАТО се очаква да заседават посланиците на страните от Алианса. Те се събират въз основа на искане от страна на Полша за консултации на базата на член 4 от договора на НАТО. Това означава консултации в случай, че има заплаха към една от държавите. Това не е прословутия член 5, който се смята за удар към целия Алианс.

Лидерите на ЕС, както и останалите световни лидери се намират на индонезийския остров Бали, където участват в срещата на Г-20. Преди няколко часа НАТО и ЕС излязоха със съвместна декларация, в която казват, че ще съдействат за разследването на инцидента в Полша. Очакват и резултати и ще координират по-нататъшните си действия въз основа на това разследване.

"Тази сутрин се срещнахме с нашите партньори от Г-7 и НАТО в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали. Изразихме нашата подкрепа и солидарност с тези, които страдат от варварските атаки срещу Украйна. И докато ние се срещаме в рамките на Г-20, докато призоваваме за край на войната, Русия извършва масови ракетни удари срещу Украйна. Умишлено Русия взима на прицел граждани, цивилна инфраструктура, прекъсвайки връзките на деца, жени и мъже към водоснабдяване, електричество и храна. Всички ние осъждаме тези брутални атаки на Русия. Обсъдихме и експлозията в Полша, близо до границата. Предложихме пълна подкрепа и помощ в разследването, което се провежда в момента. Ще останем в контакт с нашите партньори във връзка със следващите стъпки. Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и ще останем единни", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Вижте повече във включването на Десислава Апостолова от Брюксел

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболните национали ще опитат да продължат победната си серия в контрола с Кипър
Футболните национали ще опитат да продължат победната си серия в контрола с Кипър
Бивш шеф на служба "Издирване" в МВР: Алексанър от Перник може да е отвлечен
Бивш шеф на служба "Издирване" в МВР: Алексанър от Перник може да е отвлечен