НОВИНИ

Посланикът на Иран пред БНТ - за нападението над Израел и напрежението в Близкия изток

Айше Сали
от Айше Сали
16:31, 17.04.2024
Чете се за: 05:32 мин.
По света
посланикът иран бнт нападението израел напрежението близкия изток
Слушай новината

Извънредният и пълномощен посланик на Ислямска Република Иран в България Алиреза Ирваш коментира пред БНТ нападението с дронове над Израел и напрежението в Близкия изток.

Ваше превъзходителство, доколко би се задълбочил конфликтът между Иран и Израел и как това би повлияло на стабилността в Близкия Изток?

За да разберете и анализирате правилно събитията, трябва да прочетете книгата на историята от самото начало. Ако започнем от средата на книгата, нито ще имаме правилно разбиране за събитията, нито ще можем да го анализираме правилно.

Не търсете корена на тези конфликти през април 2024 г. Трябва да се гледа, че са минали 75 години, откогато започна окупацията на "ционисткия режим" и хората на Палестина бяха убити и разселени и техните земи бяха окупирани и всеки ден редица палестинци бяха убити, ранени и затворени и масовите убийства в Сабра, Шатила, Тал Заатар и подобни лагери, тяхното разселване, убийството на 34 000 палестинци през последните 6 месеца от израелците.

Причините за напрежението и нестабилността в региона са незачитане и нарушаването на международните разпоредби от страна на Израил и техните най-брутални престъпления през 21 век и пълната подкрепата на някои западни правителства. Тоест, ако едно правителство атакува дипломатическите обекти на друга държава против международни правила и конвенции, тогава трябва да мълчи?! Ако нарушителите на законите извършат някакво престъпление, нестабилността няма да се наруши?! Но ако жертвите отговорят в своя защита, това ще доведе ли до нестабилност?!

6 месеца един режим, т.е. Израил, прави най-бруталните неща срещу невинни и беззащитни хора. Така че защо не се предприемат сериозни действия за намаляване на напрежението в региона.

А защо САЩ и нейните съюзници са мобилизирали всички свои военни съоръжения, за да подкрепят убийствения израелски режим?!

Много се говори за т. нар. послание от нападението с тези дронове. Какво беше то от страна на Иран? Защо го определяте като успешно, въпреки че голяма част от ракетите и дроновете бяха свалени? Очаквахте ли подобен резултат?

Посланието беше много ясно! Срещу заплахата за националните интереси на Иран ще има силен отговор. Отговорът на Иран в този момент беше само предупреждение! Предупреждението беше напълно успешно. Какъв процент успех е имал или нямал, е подвеждаща! Предупреждението има политическо послание и посланието му достигна до ушите и мнението на целия свят.

Как се готовите за отговора, който Израел обеща след това нападение?

Това е влиза в специалността на военните командири. Дипломатите работят за предотвратяване на война и разрешаване на спорове по мирен начин. Иранските военни командири уверяват, че в Иран има висок капацитет за реагиране и ние им се доверяваме.

И се надяваме, че няма да бъде необходимо да показваме тази способност в сцената на конфронтация. С опита от 8 години война от 1980 до 1989г., Иран е развил значителна отбранителна подготовка.

Но медиите и правителствата трябва да се стремят да успокоят атмосферата в региона и света, така че нациите да могат да живеят мирен живот. Не бива да се радваме на избухването на каквато и да е война. Защото не се знае до кои гори вятърът ще отнесе пламъка на войната.

Как разчитате позицията на Запада, който осъжда атаката на Иран, но в същото време не подкрепя Израел в желанието за отговор?

Разбира се, ако Съединените щати и някои европейски страни в Съвета за сигурност на ООН бяха осъдили атаката на Израел срещу дипломатическите обекти на Иран в Сирия и не бяха предотвратили изготвянето на позиция срещу Израел в ООН, може би работата нямаше да се стигне до военния отговор на Иран.

Защото Иран първо опита да реагира с дипломатически средства и чрез ООН, но не получи отговор и затова използва законовите си правомощия съгласно член 51 от Хартата на ООН (за легитимното право на защита срещу актове на агресия).

Но вербално противопоставяне на Съединените щати и някои европейски страни срещу нападението на Израил над дипломатическите обекти на Иран, противоречи на тяхната политическа и военна подкрепа за войнолюбието на Израел. Нямаме надежда Америка и Европа да намалят напрежението, защото именно тяхната подкрепа за Израел е основната причина за разрастването на напрежението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниеле Де Роси: Еван Ндика е в добро състояние
Даниеле Де Роси: Еван Ндика е в добро състояние
Спортният министър на Франция Амели Одеа-Кастера: "Стад дьо Франс" може да приеме откриването на Олимпийските игри
Спортният министър на Франция Амели Одеа-Кастера: "Стад дьо Франс" може да приеме откриването на Олимпийските игри