Посолството ни в Лондон помогна на група българи да се приберат от Единбург у нас

от БНТ
15:12, 28.12.2020
Чете се за: 02:45 мин.
По света
посолството лондон помогна група българи приберат единбург нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Посолството ни в Лондон съдейства на група български граждани, които не са били допуснати да се качат на полет от Единбург до София на 27 декември в 15.35 ч., съобщиха от Външното ни министерство.

От консулската служба към посолството са се свързали с авиокомпанията и са уточнили недоразумението. След активната намеса на екипа на мисията ни в Лондон въпросът е бил отстранен и българските граждани са били допуснати на борда на самолета навреме и са прибрали благополучно.

Като част от Великобритания, правилата, които се прилагат за пътуване от и до Шотландия, са същите като за останалите райони на страната. Те са публикувани на сайта на посолството ни в Лондон. От там призовават българските граждани да пътуват само, когато е абсолютно наложително.

От 1 януари: Българите без статут на уседналост ще могат да пребивават без виза във Великобритания до 6 месеца

От 00.00 часа на 24.12.2020 г. лицата, пристигащи в България, с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на които е позволено влизане в страната се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване.

На пристигащите с въздушен транспорт ще се провежда бърз антигенен тест за COVID-19 на съответното летище у нас. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат – предписание за поставяне под задължителна изолация за срок от 14 дни.

Към настоящия момент режимът за пътуване до Обединеното кралство не включва забрана за влизане на българските граждани.

Пристигащите български граждани подлежат на 10-дневна карантина и трябва да попълнят електронен формуляр, в който да предоставят данните си за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

От 15 декември 2020 г. пристигащите в Англия от страни, които не са част от т.нар. "коридори за пътуване", сред които е и България, имат опцията да си направят тест за COVID-19 за собствена сметка след петия ден от самоизолацията си в Англия. При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Посолството ни в Скопие дари 130 коледни пакети с лакомства за деца
Посолството ни в Скопие дари 130 коледни пакети с лакомства за деца
На Бъдни вечер: Шофьор е карал с над 190 км/ч
На Бъдни вечер: Шофьор е карал с над 190 км/ч